Smokeman přiveze vzdělávací show o topení

12.09.2022 10:28

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Topná sezóna je na spadnutí, proto neuškodí připomenout si několik rad, jak správně topit ataké jak naopak rozhodně netopit. „Že se dá problematika pojmout i zábavnou formou, se ve Valašských Kloboukách přesvědčíme v úterý 13. září, kdy přivítáme popularizátora lepšího topení, akademického pracovníka Jiřího Horáka alias Smokemana. Na Masarykově náměstí bude mít dopolední program pro školou povinnou mládež a odpoledne od 14 do 16 hodin bude svá doporučení věnovat veřejnosti. Pro děti připraví pokusy, soutěže a funkční modely. Show je pro všechny návštěvníky zdarma,“ uvedla Lenka Zvonková, tisková mluvčí kloboucké radnice.
„Téma správného topení se netýká jen samotných provozovatelů kotlů na pevná paliva, ale kvůli znečišťování ovzduší, které dýcháme, je zásadní pro každého z nás. Považujeme proto za důležité, abychom mezi veřejností popularizovali zodpovědný přístup k topení a šířili osvětu o tom, co kotle vypouštějí do okolí. Díky vzdělávací show, kterou tu budeme hostit, se nám jistě podaří zaujmout jak mladší publikum, tak širokou veřejnost. Přijďte se dozvědět řadu důležitých informací,“ pozval Karel Ptáček, místostarosta města. 
V odpoledním bloku budou pracovníci výzkumného centra Technické univerzity Ostrava diskutovat s veřejností a odpovídat na dotazy občanů. Zájemci se mimo jiné dozví, co nejvíce ovlivní kouř z jejich komína, jak mají topit efektivně, aby ušetřili, nebo jak postupovat, aby sousedy neobtěžovali kouřem.
Projekt Smokeman zasahuje navštěvuje různá města a obce po celé České republice. Ve Valašských Kloboukách se program koná díky záštitě Zlínského kraje. Osvětová akce je jednou z aktivit, které město realizuje v rámci plnění opatření Programu zlepšování kvality ovzduší.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Valašské Klobouky