Slovenský folklor ve Valašském muzeu v přírodě již po třiadvacáté!

04.08.2022 12:11

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Jánošíkov dukát, z.s., Obec Slovákov v Českej republike, Folklorní spolek Púčik z Brna, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Svetové združenie Slovákov v zahraničí a město Rožnov pod Radhoštěm pořádají v Dřevěném městečku Valašského muzea v přírodě 5. – 7. srpna XXIII. Mezinárodní festival slovenského folkloru v České republice Jánošíkov dukát 2022 – jediný menšinový festival u nás, věnovaný slovenské lidové kultuře. 
„V Dřevěném městečku vystoupí sedmnáct folklorních souborů a skupin jak z České republiky, které se věnují slovenským lidovým písním, tancům a zvykům, tak špičkové soubory a sólisté ze Slovenska. Chybět nebudou slovenské krajanské folklorní soubory a lidové hudby z Maďarska, Rumunska a Srbska. Soubory jiných národnostních menšin žijících v ČR budou letos zastupovat Rusíni a Bulhaři,“ pozval Jindřich Ondruš, ředitel muzea. 

Z festivalového programu
Ve výstavních prostoráchSušáku bude probíhat výstava Slovensko čarovné fotografů Igora Čombora, Ivana Kenéze a Ľubomíra Schmida.  Vernisáž výstavy seuskutečnívevýstavním sále Sušáku v pátek 5. 8. od 19.00, výstava potrvá do 31. srpna.
Festival v pátek večer zahájí Muzika Milana Rendoša z Košic autorským programem A ti, hudák, šumňe hraj. V sobotu návštěvníky čeká program dětských folklorních souborů Zahrajme sa…, program krajanských slovenských souborů a zástupců minorit Aký kraj, taký mrav a tradiční pořad Od Tatier k Šumave, v němž se představí soubory z České republiky, které uchovávají a prezentují lidové tance, písně a melodie svých předků – Slováků. Sobotní večerní pořad nazvaný Harmoňijahrále je celovečerním program zaměřený na region Abov a Zemplín. 
V programové nabídce je i letos Detský dvor, kde se děti mohou něčemu přiučit v dětských dílničkách, zajezdit si na dřevěných koloběžkách nebo chodit na chůdách. Současně pro ně bude připravena i malá školička tance.
„Návštěvníci se mohou těšit na řadu zábavných a soutěžních pořadů. Je to 20. mezinárodní Mistrovství Valašského království ve stloukání másla, spojené se soutěží jmenovců slavného zbojníka – Jánošíků z Čech, Moravy, Slovenska i ze světa, dále Malá škola hry na pastýřské hudební nástroje – na fujaru a píšťalky bude vyučovat známý výrobce, muzikant a pedagog Drahoš Daloš z Lehoty při Nitre, anebo Malá škola abovských tanců pod vedením tanečních pedagogů Martina a Kataríny Topoľovských z Košic,“ sdělila tisková mluvčí muzea Pavlína Polášková.
V neděli určitě zaujme program pro muzikantské labužníky nazvaný Naladenô? a všichni účinkující, hosté i diváci se s jubilejním XXIII. ročníkem MFSF Jánošíkov dukát rozloučí na galakoncertu Z rodného kraja.
Na jarmarku lidových řemesel, který je neoddělitelnou součástí festivalu, mohou zájemci nejen pozorovat mistry lidového řemesla přímo při práci, ale třeba si i některou z činností sami vyzkoušet. 
„Jánošíkov dukát patří dnes mezi významné festivaly nejenom v rámci Zlínského kraje, ale i celé republiky. Přijměte už třiadvacáté pozvání do nádherného prostředí Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na jedinečný svátek slovenského folkloru,“ zve ředitel festivalu Vlastimil Fabišik.
Záštitu nad letošním festivalem převzali předseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milan Ján Pilip a hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. Festival se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Zlínského kraje, Města Rožnov pod Radhoštěm, Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, a Valašského muzea v přírodě.Významnými partnery jsou Svetové združenie Slovákov v zahraničí, Ochranný svaz autorský, Slovenský institut v Praze, Vinařství Nešpor a Rajský, Garmet Rožnov pod Radhoštěm, Valašské království, Mlékárna Valašské Meziříčí, Slovak World Network a Folklórnaúnia na Slovensku.
Mediálními partnery jsou Český rozhlas, Česká televize, Rozhlas a televízia Slovenska, Radio Proglas, TV NOE, KORENE – 1. slovenský časopis v ČR, Rádio Janko Hraško.sk a Rádio Slovakia International.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto:Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm