Slovácký okruh Staré Město: padl traťový rekord, Kalina oslavil sedmdesátku vítězstvím

06.05.2024 10:35

STARÉ MĚSTO - O víkendu 4. a 5. května se jel ve Starém Městě největší motocyklový závod ve Zlínském kraji Slovácký okruh 2024 s podtitulem O cenu Milana Šobáně staršího. Jubilejní dvacátý ročník nabídl za ideálního počasí skvělou podívanou všem fanouškům jedné stopy.
Po skončení sobotních tréninků i nedělního závodu neskrývali organizátoři nadšení. „S průběhem celého víkendu jsme maximálně spokojení. Měli jsme přihlášených 245 motorek, což je nejvíc za tři roky, co Slovácký okruh pořádáme. Bylo luxusní počasí a divácké zóny zaplněné k prasknutí. V neděli přišlo přes tři tisíce platících, tedy dospělých diváků, s dětmi to tedy může být až k pěti tisícům. Pády byly, ale žádný velký úraz. Letos to zkrátka vyšlo na jedničku,“ pochvaloval si Petr Chmelař z pořádajícího Motoklubu Staré Město.

Padl nový rekord
Už v sobotním tréninku se německý závodník David Datzer vytáhl novým neoficiálním rekordem staroměstské trati v kategorii Superbike, když zajel čas 1:32:03. „V nedělním závodu byl ještě o půl vteřiny rychlejší, přesně 1:31:05, stanovil nový oficiální traťový rekord a stal se držitelem Ceny Milana Šobáně staršího,“ prozradil Petr Chmelař.

Aktuálně nejlepší česká roadracingová jezdkyně Veronika Hankocyová měla lehký pád a závod nedokončila, Petr Chmelař se svým parťákem René Andrýskem se v kategorii sidecar umístili na stříbrné příčce. „Měli jsme velké technické problémy, bylo napínavé, jestli vůbec dojedeme do cíle. Nakonec to dopadlo skvěle,“ radoval se Petr Chmelař, jehož společnost CSO je generálním partnerem Slováckého okruhu.
Organizátoři si připravili pro diváky letošního závodu i velmi atraktivní překvapení. V sobotu i v neděli vyjela na trať historická sidecar z roku 1938 s výkonem cca 30 koní a zároveň nejmodernější sidecar kategorie F1 s výkonem 140 koní a maximální rychlostí kolem 250km/hod. Oba stroje dělí téměř 80 let a na první pohled bylo poznat, jak obrovský skok technika prodělala.

Sedmdesátiletý Kalina porazil všechny mladší soupeře
Právě v neděli 5. května oslavil sedmdesátiny legendární staroměstský jezdec Karel Kalina. A oslava to byla opravdu stylová: startoval hned ve dvou kategoriích a v té do 250 cm³ se postavil na nejvyšší stupínek. „Byly to ale nervy. Nemohli jsme nastartovat motorku, takže jsem musel odjet do depa mechaniků, kde se nám to nakonec podařilo zpojízdnit. Ostatní jezdci už ale byli v zahřívacím kole, takže jsem startoval z posledního místa,“ popisoval dramatickou situaci veterán, který ve své kategorii nakonec porazil všechny soupeře – a všechny mladší. „Na začátku června nás čeká závod ve slovenských Kopčanech,“ potvrdil ale bezprostředně po závodě Kalina, že do motocyklového důchodu se zdaleka nechystá.

V doprovodném programu nechyběly atrakce pro děti, páteční koncert kapely Sory a sobotní skupiny Tabák – Kabát Revial. Kompletní výsledky najdou zájemci na webu www.slovackyokruh.cz.
Petra Kučerováa Vlastimil Langer

Foto: Aleš Korvas