Slováckému divadlu a Městskému divadlu Zlín pošle kraj po třech milionech, podpoří i další velké kulturní projekty

22.04.2024 10:44

ZLÍNSKÝ KRAJ – S významnou finanční podporou od Zlínského kraje mohou počítat obě profesionální divadelní scény v regionu. Slovácké divadlo a Městské divadlo Zlín od hejtmanství obdrží po třech milionech korun. Kraj je připraven podpořit i další významné projekty z oblasti kultury. Rada kraje schválila žádosti o celkem 11,850 milionu korun.
„Ve Zlíně a Uherském Hradišti působí špičkové divadelní scény. V obou městech se rovněž konají filmové festivaly, které se těší přízni tisíců účastníků. Jak divadelní umění, tak filmová tvorba mají ve Zlínském kraji letitou tradici, kterou se snažíme prostřednictvím finanční podpory udržet a rozvíjet,“ objasnila Zuzana Fišerová, radní Zlínského kraje pro oblast kultury.
Rada Zlínského kraje tak kromě dotací pro divadla doporučila krajskému zastupitelstvu schválit poskytnutí tři milionů korun na konání 64. ročníku Zlín Film Festivalu a 1,750 milionu korun pro 50. Letní filmovou školu v Uherském Hradišti. Příští jednání Zastupitelstva Zlínského kraje, které má poskytnutí prostředků potvrdit, se uskuteční 29. dubna.
„Rada kraje už přímo schválila poskytnutí půlmilionové dotace Regionálnímu filmovému fondu. Ten prostřednictvím regionální filmové kanceláře ZLÍN FILM OFFICE systematicky propaguje kraj jako ‚film friendly‘ oblast, konzultuje s filmaři možnosti regionální podpory, pořádá odborné akce, prezentuje filmařům regionální řemeslníky, lokace i zlínské filmové školy s důrazem na zapojení studentů. Částku 100 tisíc korun rada dále podpořila vydávání časopisu Malovaný kraj. Dalšího půl milionu korun pak využije organizace Post Bellum na pokračování projektu Paměť národa, který ve Zlínském kraji od roku 2017mapuje a na webuwww.pametnaroda.cz představuje příběhy pamětníků,“ sdělila další podrobnosti Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj
Ilustrační foto: Archiv SNZK