Slovácké léto 2021:Vrcholy festivalu? Super Cup, Pokáč a Jesus

13.07.2021 08:43

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Čtrnáctý ročník sportovně-hudebního festivalu Slovácké léto je u konce. V průběhu deseti dnů opět v srdci Uherského Hradiště i po celém Slovácku sportovaly tisíce lidí, další tisícovky se účastnily koncertů, aktivit pro děti a další zábavy.

„Počasí bylo tentokrát k organizátorům i návštěvníkům milosrdné, a tak mohly proběhnout všechny plánované aktivity. Nechyběly závody dračích lodí, beachvolejbal, plážový fotbal, pétanque nebo spikebal, Žhavé běhy, Na kole vinohrady Uherskohradišťska nebo hromadná in-line vyjížďka. Pro děti několik zábavných odpolední nebo škola pokeru – to vše bylo součástí letošního Slováckého léta,“ uvedla Petra Kučerová za organizátory.

„Hradiště má standardy evropských turnajů,“ říká Robert Kufa

Pouze jediný turnaj prestižní série Super Cup v letošním roce vypsal Český volejbalový svaz. A jeho pořádání přiřkl právě Slováckému létu. Po oba červencové sváteční dny se tak v Uherském Hradišti utkali ti nejlepší z českého i slovenského beach volejbalu.

„Všichni ví, že Super Cup na Slováckém létě je můj nejoblíbenější turnaj. A ještě když hrajeme na náměstí, ta atmosféra je opravdu skvělá a bouřlivá, má standardy evropských turnajů, takže se sem vždycky moc těšíme. To, že jsme došli až do finále, je opravdu úžasné, dnes je tady zase komplet česká i slovenská špička, takže jsem naprosto nadšený,“ svěřil se pravidelný účastník hradišťského Super Cupu Robert „Bob“ Kufa, mistr ČR z roku 2013 a čtyřnásobný držitel titulu King ofthebeach. V uplynulých dvou letech turnaj ovládl a letos ho spolu s Adamem Waberem zastavili až ve finále po dvousetové bitvě Donovan Džavoronok a Jan Hadrava.

Jesus Christ Superstar a Pokáč bodovali nejvíc

Z kulturních akcí letos vzbudily největší zájem dvě. Páteční koncert písničkáře Pokáče, který se na Slovácké léto vrátil do roka a do dne, a exkluzivní koncertní předpremiéra rockového muzikálu Jesus Christ Superstar v podání Slováckého divadla. Obě byly beznadějně vyprodané a setkaly se s vřelým přijetím.

„Děkujeme, že jste u toho byli s námi! Byl to nádherný a silný zážitek,“ vzkázala Kristýna Daňhelová, která v muzikálu ztvárnila roli Máří Magdalény.

Fanoušci si užili i koncerty kapel Walda Gang, Alkehol, Iné Kafé nebo domácí cimbálovky Harafica. Reflexy v rámci festivalu pokřtily své nové CD Když za srdce tě chytím.

193 nadějí na život a 14 000 korun pro děti

Jako vždy se součástí Slováckého léta staly i benefiční aktivity. Český národní registr dárců dřeně měl opět po celou dobu trvání svůj stan na Masarykově náměstí.

„Letos jsme celkem zapsali krásných 197 nových členů Registru, což je o tři více než vloni. Děkujeme za možnost opět se zúčastnit a těšíme se na další spolupráce,“ děkovala za Registr Xenie Mráčková.

Každoročně posílají organizátoři Slováckého léta výtěžek z beachvolejbalového turnaje Mix amatér České olympijské nadaci, která umožňuje sportovat dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí. Letos to bylo 14 000 korun.

„Vzhledem k aktuální situaci jsme letos byli opět až do poslední chvíle napjatí, jak a zda vůbec budeme moct Slovácké léto uspořádat. Nakonec vše klaplo, jsme nesmírně rádi, že si návštěvníci festival užili,“ radoval se hlavní organizátor Marek Pochylý.

Patnáctý ročník Slováckého léta se uskuteční v termínu 1.– 10. července 2022. Informace najdou zájemci na www.slovackeleto.cz.
Vlastimil Langer
Zdroj: Pořadatelé Slováckého léta
Foto: Kateřina Nosková