Slovácké divadlo uvede bláznivou komedii Zamilovaný velvyslanec

12.01.2024 09:29

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Slovácké divadlo má před sebou první premiéru roku 2024. V sobotu 13. ledna se publiku poprvé představí bláznivá komedie plná gagů, převleků a nedorozumění Zamilovaný velvyslanec původem britského dramatika Michaela Parkera.
“Harry Douglas, záletný americký velvyslanec ve Velké Británii, odjíždí na víkend ze své rezidence, údajně hrát golf. Odjíždí také jeho žena Lois a jeho dcera Debbie, která jede navštívit kamarádku. Pan velvyslanec a jeho dceruška se ale vzápětí do domu tajně vracejí v domnění, že každý budou mít celý dům jen pro sebe. A mají s sebou pochopitelně své utajované protějšky,“ nastínil Josef Kubání, tiskový mluvčí divadla.
Jak se v domě navzájem nepotkat, se snaží navigovat loajální, typicky anglický sluha Perkins. Aby toho ale nebylo málo - americká ambasáda čelí hrozbě bombového útoku, a tak je z Harryho rezidence narychlo vybudován krizový štáb, ze kterého nikdo nesmí ven. Bláznivý kolotoč prekérních a pikantních situací se roztáčí naplno, ten nejméně očekávaný konec ale teprve přijde…
Režie Zamilovaného velvyslance se ujal Igor Dostálek, jehož specializací je pohybové divadlo, a tak se diváci mohou těšit především na spoustu gagů a precizně propracovaných komediálních situací. „Z návratu do Slováckého divadla u mě převažovalo nadšení, ale šlo ruku v ruce s pocitem odpovědnosti, nerad bych totiž to skvěle fungující divadelní soukolí pokazil,'“ přiznal se režisér.
Hlavní úlohy velvyslance Harryho Douglase a majordoma Perkinse svěřil Igor Dostálek Jiřímu Hejcmanovi a Zdeňku Trčálkovi, kteří se společně už představili v mnoha úspěšných komediích, ať to byl už jmenovaný Penzion pro svobodné pány, ale také Prokletí nefritového škorpiona, Nájemnící a další .„Byl jsem moc rád, že nás s Jirkou po delší době zase obsadili do komediální dvojky. Na jevišti na sebe takzvaně ‚slyšíme‘ i zády k sobě, a to se hned tak nestává,“ řekl Zdeněk Trčálek.

Kromě jmenovaných herců se v novince uherskohradišťské scény představí také Kateřina Michejdová, Jitka Hlaváčová, Daniel Gajdoš, Petra Staňková, Kamila Mitáčková a hostující Lukáš Matěj. Dramaturgyní je Iva Šulajová, hudbu složil Mario Buzzi, výprava pochází od Veroniky Watzkové, divadelníci hru uvádějí v překladu Pavla Dominika. Sobotní premiéra začíná v 19.00 hodin, diváky v lednu čeká dalších pět repríz, drtivá většina vstupenek je už vyprodána.
Vlastimil Langer

Zdroj: Slovácké divadlo Uherské Hradiště

Foto: Kuba Jíra