Slovácké divadlo uvádí světově proslulou Kočku v oreganu

22.04.2022 07:45

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V sobotu 23. dubna bude mít ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti premiéru další netrpělivě očekávaná novinka. „Kočka v oreganu britského dramatika, scenáristy a režiséra Torbena Bettse si odbyla světovou premiéru v roce 2014 v Londýně a přes noc se stala doslova senzací. Nyní se jí pod vedením slovenského režiséra Miroslava Lukačoviče dočkají i uherskohradišťští diváci,“ informoval tiskový mluvčí divadla Josef Kubáník.

Příběh začíná na seznamovací party dvou párů nových sousedů kdesi v malém městečku v Británii. Intelektuální, politicky a sociálně korektní názory jedněch třaskají o kulturu plechovkového piva a fotbalového fanouškovství druhých, což vytváří spoustu humorných situací. Zdá se, že noví sousedé nemají nic společného. Nebo je to přece jen jinak, zkrátka proto, že jsme lidé a všichni máme podobné starosti?

„Text Torbena Bettsa je výnimočným dielom. Je svieži a zároveň hlboký. Pre mňa je z istej časti sebareflexívny, no zároveň presne pomenúvajúci problémy komunikácie v súčasnom svete a to, aký veľký môže byť ich dopad. Dôležité je, že autor pracuje s textom primárne komediálne, no nezdráha sa v dôležitých okamihoch žáner úplne zmeniť,“ řekl režisér Miroslav Lukačovič.

Do rolí dvou manželských párů režisér obsadil Pavlínu Hejcmanovou, Jitku Hlaváčovou, Pavla Šupinu a Františka Maňáka. „Věřím, že se nám z textu podaří vyloupnout všechno, co obsahuje - a to je široká škála od směšných situací až po momenty, ze kterých zamrazí. Pokud vše dopadne, jak má, budou diváci odcházet s pěknou emoční náloží,“ prozradil Pavel Šupina.

Dramaturgyní novinky Kočka v oreganu je Iva Šulajová, výpravu vytvořila Veronika Watzková. Hudbu složil Juraj Haško a o pohybovou spolupráci se postarala Tereza Mitro.Premiéra Kočky v oreganu začne v sobotu 23. dubna v 19.00 hodin.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Slovácké divadlo