Slovácké divadlo uvádí soudní drama Teror přímo u Okresního soudu

28.04.2022 07:13

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V pátek 29. dubna se příznivci Slováckého divadla dočkají dalšího výjimečného zážitku. „Soudní drama Teror německého dramatika a právníka Ferdinanda von Schiracha Teror budou hrát divadelníci v jednací síni Okresního soudu v Uherském Hradišti a o vině či nevině obžalovaného rozhodnou v roli poroty přímo diváci,“ sdělil Josef Kubáník, mluvčí divadla.

Příběh Teroru sleduje soudní proces s vojenským pilotem Larsem Kochem, který sestřelil letadlo se 164 nevinnými lidmi na palubě. Letadlo unesené teroristou mířilo na fotbalový stadion, který byl v tu chvíli plný lidí. Je možné zabít desítky lidí, abychom zachránili 70 000 jiných? „To rozhodování bude nesmírně těžké, navíc posíleno autentickým prostředím skutečného soudu. Teror se hrál u nás i ve světě mnohokrát, ale ještě nikdo ho, pokud víme, neinscenoval přímo v jednací místnosti,“ řekl režisér novinky Petr Smyczek.
„Divákům nabízíme jedinečnou možnost stát se součástí procesu, rozhodovat o osudu člověka a uvědomit si, jaký dopad naše rozhodnutí může mít. Ideálně by k soudu měli jít s nevědomostí, od soudu pak s pocitem odpovědnosti,“ vysvětlil režisér.

V průběhu zkoušení navštívili inscenační tým dva výjimeční poradci. Vojenský pilot Břetislav Sedlář, který má zkušenosti z Afghánistánu, a bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. „Zajímaly nás detaily, které bychom se jinde nedozvěděli. Co třeba pro vojáka znamená neuposlechnout rozkaz? Co by soudkyně říkala, kdyby do jednací síně přišel svědek s rukama v kapsách? Jak by oba rozhodli? Byly to nesmírně cenné rady a těšíme se, až se pan Sedlář i paní doktorka Brožová přijdou na výsledek podívat,” ptal se Josef Kubáník, jenž v Teroru hraje postavu předsedy senátu.
A jak by rozhodovali sami herci? „Je to vážně těžké. Dnes rozum říká vinen, srdce by obžalovaného osvobodilo, ale každý den si myslím něco jiného,” přiznal Zdeněk Trčálek, který si zahraje jednoho ze stěžejních svědků.

Kromě jmenovaných herců se v novince Slováckého divadla představí Tereza Novotná, Jakub Zelinka, Petra Staňková a Martin Vrtáček. Dramaturgyní je Eva Kolomazníková, kostýmy navrhla Helena Heinrichová, supervizorkou projektu je Markéta Špetíková. Premiéra Teroru proběhne v pátek 29. dubna. Momentálně je naplánováno pět představení, všechna jsou zcela vyprodána.
Vlastimil Langer

Zdroj: Slovácké divadlo Uherské Hradiště
Foto: Filip Fojtík