Slovácké divadlo se připojí k Noci divadel

17.11.2023 12:03

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Desítky divadelních scén po celé Evropě se v sobotu 18. listopadu připojí k Noci divadel. Ta je součástí mezinárodního projektu European Theatr Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více  než desítky evropských zemí včetně České republiky. „Ani letos u ní nebude chybět uherskohradišťská scéna. Návštěvníky čeká výjimečná repríza Cyrana z Bergeracu s Jiřím Hejcmanem nominovaným na Thálii, prohlídky zákulisí, živá muzika, představení nového foyer a další překvapení,“ uvedl Josef Kubáník, herec a tiskový mluvčí divadla.

„Noc divadel vnímáme jako největší divadelní svátek. V tento večer se s našimi diváky chceme vidět nejen v divadelním sále, ale také ve foyer a v zákulisí divadla. Chceme, aby poznali prostředí a místa, ve kterých každodenně pracujeme na tom, abychom jim mohli rozbušit srdce a rozeznít duše,“ řekla ředitelka slovácké scény Libuše Habartová.

Jak bude uherskohradišťská Noc divadel vypadat? Před samotným začátkem večera se publikum připojí ke společnému potlesku ve všech divadlech a pak už na řadu přijde Cyrano z Bergeracu režiséra Doda Gombára, kde byl za titulní roli Jiří Hejcman nominovaný na Cenu Thálie. Po jeho skončení diváky čekají atraktivní noční prohlídky zákulisí, kdy je po všech tajích budovy provedou sami herci. Oblíbenou akci divadlo obnovilo po pětileté pauze.
„O prohlídky je vždy obrovský zájem. Častokrát jsme měli problém provést všechny zájemce, kteří si přáli divadlo poznat z druhé strany a bývali jsme v něm i do půl čtvrté do rána,“ poznamenal Josef Kubáník. „Nejvíc diváky vždy zajímá krejčovna, kde se mohou vyfotit třeba v kloboucích herečky Květy Fialové, maskérna a vlásenkárna, kde jim ukazujeme všechna kouzla s barvením vlasů, parukami a nalepováním knírů, ale také rekvizitárna, inspice, odkud se řídí každé představení a další místa,“ vyjmenoval Josef Kubáník.

Návštěvníci Noci divadel budou moct taky úplně poprvé spatřit foyer s novými fotkami herců, které je interaktivně propojí s online prostředím divadla. Dojde i na křest Předplatného 2024, a to speciálním vínem Slováckého divadla, které vyrobilo vinařství Dvůr pod Starýma Horama. Hrátbude kapela Thom´s Walley z Velkého Meziříčí a samozřejmostí bude přítomnost herců. Vstupenky jsou k dispozici na webu a v pokladně Slováckého divadla.

Vlastimil Langer

Zdroj: Slovácké divadlo
Foto: Marek Malůšek