Slovácké divadlo pořádá Noc divadel, diváky vezme na Divoký západ i do zákulisí

23.03.2024 08:44

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Noc divadel proběhne dnes ve Slováckém divadle. Na začátku večera dojde k tradičnímu potlesku, který propojí všechna divadla, jež se k akci připojí a po něm se celá uherskohradišťská scéna včetně všech zákoutí promění na Divoký západ.
„Diváky čeká další repríza oblíbené parodie Limonádový Joe a po ní je připraven další program. Jeho součástíbude kapela, tentokrát půjde o východočeské Sedmý nebe, raut, stylové kostýmy uvaděčů i míchané drinky,“ uvedl Josef Kubáník, tiskový mluvčí divadla. „Samozřejmě rádi v kostýmech přivítáme i diváky, kteří se mohou pozdravit s panem Kolalokem a kdo bude mít štěstí, může dokonce natrefit na zlatou žílu a najít opravdový poklad,“ prozradil produkční divadla Štěpán Goiš.
Slovácké divadlo má pro své příznivce připravený i tradičně nejoblíbenější bod programu, kterým jsou noční prohlídky zákulisí. Provázet je budou jako vždy samotní herci a zavedou je na místa, jež publiku obvykle zůstávají skrytá. „Jsme rádi, že divákům můžeme divadlo představit zase trochu jinak, osobněji,” řekla herečka Jitka Hlaváčová. „Vezmeme je do krejčovny, kde vznikají kostýmy, ukážeme jim rekvizity, prozradíme, jak je to s nápovědou a vůbec jim představíme místa a profese, o kterých nemají často ponětí,“ vyjmenovala Jitka Hlaváčová.
„K Noci divadel se Slovácké divadlo zapojuje už od samého začátku, mezi diváky je velmi oblíbená a není výjimkou, když diváci odcházejí domů před čtvrtou hodinou ranní. I proto, jsme se rozhodli, že s publikem budeme netradičním způsobem komunikovat i během roku. Díky tomu vznikly lektorské úvody, workshopy pro děti a další projekty,” dodal k Noci divadel Josef Kubáník. Sobotní speciální program uherskohradišťské scény začíná v 19.00 hodin.

Co je Noc divadel

Noc otevřených divadel a výjimečných zážitků je součástí evropského projektu European Theatre Night, který prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě. Institut umění – Divadelní ústav pořádá Noc divadel v České republice už od roku 2013. Největší divadelní svátek každoročně nabízí noční prohlídky, divadelní dílny, diskuze s tvůrci, představení a performance. Noc divadel má za cíl zviditelnit nejen jednotlivé divadelní scény, ale i české divadlo jako takové v povědomí diváků. Letos je Noc divadel pořádána při příležitosti Světového dne divadel a přesunula se z podzimního na jarní termín.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Slovácké divadlo