Slavnostní odhalení restaurované sochy Matka s dítětem v Karolince

30.04.2024 09:27

KAROLINKA - Ve středu 1. května v 15.00 hodin odhalí ve veřejném parku v Karolince restaurovanou sochu Matka s dítětem od významného českého sochaře Bedřicha Bendy. Slavnostní okamžik doprovodí oficiální spuštění nové kašny, kterou zde instalovali vloni na podzim.

„Chystáme drobný, avšak důstojný otevírací ceremoniál. Zveme všechny, aby s námi v tomto symbolickém dni strávili společně pár pěkných chvil,“ pozval na akci starosta Karolinky Libor Ptáček. Prozradil, že pod sochou je umístěna časová kapsle.

„V kapsli se nacházejí dobové artefakty a odkaz z naší současnosti. Uložili jsme do ní denní tisk, fotografie, mince, vlajku našeho města, skleněnou plaketu, dokumenty k rekonstrukci parku, ručně vyrobené sklenice z místní sklárny a samozřejmě valašský penicilin, tedy láhev slivovice. Nechybí ani vzkaz od akademického malíře Ilije Hartingera a jeho ženy, jehož obsah však zůstává tajemstvím pro nás všechny," uvedl Vlastimil Rapant, zástupce místního kulturního sdružení.

„Samotná socha, která bude slavnostně odhalena podle obyvatel Karolinky nese poselství - Matka, symbol míru,“ poznamenal Mirek Urubek, PR specialista městského úřadu.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Karolinka