Slavnostní koncert k 75. výročí založení Filharmonie Bohuslava Martinů

20.10.2021 13:31

ZLÍN – Mimořádný koncert k oslavě 75. výročí svého založení za účasti několika gratulantů, předních českých interpretů, kteří s orchestrem dlouhodobě spolupracují, pořádá zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů (FBM) ve čtvrtek 21. října ve Velkém sále Kongresového centra.

„Koncert zahájí Zlínské linie Petra Wajsara, unikátní pětidílný symfonický hudební obraz ikonických zlínských budov, který Filharmonie Bohuslava Martinů s velkým ohlasem premiérovala v lednu roku 2019. Následovat bude část z Bachova Koncertu pro dvoje housle a orchestr d moll, jednoho z nejslavnějších děl svého autora, které provede znamenitý Václav Hudeček společně s koncertní mistryní zlínské filharmonie Ivanou Kovalčíkovou,“ informovala Dagmar Garguláková z FBM.

Pozdně barokní houslový opus vystřídají árie a duet z Mozartova Dona Giovanniho v jedinečném podání Adama Plachetky a Kateřiny Kněžíkové. Blok gratulantů uzavře oceňovaný český pianista Ivo Kahánek provedením svěžího Varšavského koncertu Richarda Addinsella.

„Druhá polovina slavnostního koncertu bude patřit výhradně orchestru zlínské filharmonie. Otevře ji výběr ze Slovácké suity Vítězslava Nováka z roku 1903, skladatelova působivého impresionistického obrazu svátečního dne odehrávajícího se v malebné horňácké vesnici na úpatí Bílých Karpat. Slavnostní večer uzavře efektní Bolero Maurice Ravela, jež je pozoruhodnou ukázkou autorových mimořádných instrumentačních kvalit i jeho výjimečného smyslu vykouzlit v orchestru nejrůznější barevné odstíny,“ dodala k programu D. Garguláková.

Dirigentské taktovky se při této příležitosti chopí Tomáš Brauner, jenž až do konce srpna letošního roku působil na pozici šéfdirigenta zlínské filharmonie.

V rámci tohoto večera Filharmonie Bohuslava Martinů oficiálně představí své nové dvojalbum s názvem Zlínské linie, které orchestr nahrál společně se všemi výše zmíněnými umělci v průběhu léta loňského roku. Program Galavečera tak přinese mimo jiné výběr skladeb z uvedeného CD.

Vlastimil Langer

Zdroj: Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín

Foto: Archiv SNZ