Školy a školky čeká o prázdninách stavební ruch

07.07.2022 10:20

VSETÍN - Stejně jako v minulých letech i letos bude o letních prázdninách ve školách zřizovaných městem rušno. Naplánována je totiž řada rekonstrukcí, stavebních úprav, oprav a dalších prací. Většina z nich by měla být dokončena na konci srpna, některé však budou pokračovat i v podzimních měsících. V městském rozpočtu jsou na ně připraveny desítky milionů korun.
„Školství je pro nás prioritní, a proto se snažíme naše školy i školky neustále vylepšovat, opravovat a modernizovat. I přes zásadní letošní investici do rekonstrukce kuchyňského pavilonu ZŠ Sychrov, která bude stát kolem 55 milionů, proto nezapomínáme ani na ostatní školy, kde proinvestujeme další miliony,“ uvedl starosta Jiří Růžička.
Mateřské školy čekají o prázdninách nejrůznější práce za stovky tisíc až jednotky milionů korun. „V MŠ Benátky připravují stavbu přístřešku venkovního schodiště do kuchyně za 170 tisíc korun, MŠ Ohrada plánuje výměnu páteřních rozvodů vody v suterénu budovy za půl milionu korun, MŠ Luh čeká výměna pěti kusů prosklených stěn se vstupními dveřmi dohromady za 500 tisíc a také oprava terasy na straně do zahrady za jeden milion korun. MŠ Trávníky plánují opravu venkovních schodů do zahrady a podlahy na chodbě dohromady za 130 tisíc korun, v MŠ Jasenka dojde na instalaci venkovních žaluzií, sítí do oken a nátěr únikového schodiště, na což mají připraveno 220 tisíc korun,“ vyjmenovala Jana Raszková, vsetínská tisková mluvčí.
MŠ Rokytnice čeká oprava pískoviště a stavba nového altánku na zahradě celkem za 60 tisíc korun. MŠ Na Kopečku hodlá pokračovat v opravě dětského hřiště, tentokrát třetí etapou, na niž obdrží z městského rozpočtu 200 tisíc korun. Nejdražší akci mezi mateřinkami plánují v MŠ Sychrov, kde dojde k výměně oken a vstupních dveří na rampu zásobování v prvním pavilonu. Přijde na 1,7 milionu korun. 
V základních školách jsou v plánu finančně náročnější akce. ZŠ Sychrov čeká rekonstrukce pavilonu kuchyně a jídelny, která si vyžádá z rozpočtu města 55 milionů korun. Její součástí je rekonstrukce jídelny a kuchyně, všech rozvodů, veškerého zázemí, skladů, technologií, vybavení novým zařízením, ale také zateplení střechy, výměna oken a dveří a oprava fasády. 
„Vzhledem k velkému rozsahu nebude tato akce dokončena do konce prázdnin. Ve druhé polovině října by měly být hotovy interiéry a zprovozněna kuchyně a jídelna. Venkovní práce na střeše a fasádě budou pokračovat až do listopadu,“ přiblížil místostarosta pro školství Tomáš Pifka s tím, že radnice již nyní řeší zajištění náhradního stravování.
Sychrovskou školu dále čekají opravy hygienických zařízení pro pavilon 1. stupně za 3,3 milionu korun.
ZŠ Ohrada zrealizuje I. etapu rekonstrukce elektroinstalace, a to v pavilonu družiny, ve spojovacím krčku se šatnami a pavilonu tělocvičen za celkem 3,8 milionu korun. ZŠ Trávníky provede už 4. etapu výměny elektroinstalace, tentokrát v budově družiny, za 4,5 milionu korun, v plánu je také 2. etapa opravy rozvodů vody a výměna dveří v učebnovém pavilonu za necelých 900 tisíc korun a oprava střechy jídelny za 220 tisíc korun. V ZŠ Luh mají připravenu rekonstrukci elektroinstalace v pavilonu tělocvičny za 1,4 milionu korun, rekonstrukci střešního pláště včetně zateplení na pavilonu I. stupně za dva miliony korun, dále pak opravu povrchu venkovního hřiště za 180 tisíc korun a opravu podlah a osvětlení ve třech místnostech družiny a třech třídách za 580 tisíc korun.
ZŠ Rokytnice čeká pořízení multifukční pánve do školní kuchyně za 850 tisíc korun, koupě doskočiště pro skok vysoký za 90 tisíc korun a výměna desek na sezení v amfiteátru za 320 tisíc korun. Středisko volného času Alcedo provede opravu střechy na staré budově, na niž má připraveno 5 milionů korun.
„Na všechny tyto akce bylo počítáno v rozpočtu města na letošní rok, reálné částky se však mohou od těch rozpočtovaných lišit dle výsledků výběrových řízení na zhotovitele,“ řekl místostarosta Pifka a dodal, že řadu dalších prací budou školy provádět v rámci běžné údržby. Půjde například o malování, výměnu podlahových krytin či pořízení nového nábytku a vybavení. 
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín