Školáci si ve hvězdárně prohlédli zblízka Jupiter

23.10.2022 11:17

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Na začátku roku se žáci z valašskomeziříčských základních škol mohli seznámit s obrovskou nafukovací zeměkoulí, teď se k ní připojil i o něco větší Jupiter. Valašské Meziříčí se tak může chlubit dvěma unikátními modely planet naší Sluneční soustavy.
„Obě nafukovací planety, navíc působivě nasvícené, jsme veřejnosti představili už během multižánrového festivalu Světlo Valmez, kde poutaly pozornost dětí i dospělých. Ukázalo se tak, že jsou nejen výbornou interaktivní pomůckou při výuce, ale díky svému detailnímu zpracování mohou zaujmout i širokou veřejnost na různých akcích,“ je přesvědčena místostarostka Yvona Wojaczková, která pořízení modelů iniciovala.
„Na začátku října si přímo ve valašskomeziříčské hvězdárně mohli Jupitera prohlédnout žáci místních škol. Pracovníci hvězdárny pro ně zároveň připravili krátký výukový program, díky kterému se blíže seznámili se světem této největší planety naší Sluneční soustavy a jeho měsíci,“ doplnila Wojaczková. Nákup pětimetrového světelného modelu radnice realizovala společně s partnerským městem Partizánské díky přeshraničnímu projektu Města ve světle informací. Dotace na jeho pořízení činila cca 45 tisíc Kč. Planeta byla zatím představena dvakrát ve Valašském Meziříčí a jednou na Slovensku.
„Zpracování Jupitera je unikátní. Data pro tisk pláště totiž dodala přímo Hvězdárna Valašské Meziříčí z družicových snímků NASA v dosud nejlepším možném rozlišení,“ uvedla Lucie Králová z oddělení rozvoje města valašskomeziříčské radnice.
„Do Partizánského se model vrátí ještě v listopadu a na jaře, v našem městě se na něj můžeme těšit hned po zimě, kdy bude součástí Dne hvězdáren a planetárií. Poté si jej mohou zapůjčit školy či hvězdárna a bude využíván na různých akcích pro veřejnost,“ dokončila Lucie Králová.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí