Silničáři vyzývají zemědělce, aby v případě znečištění silnice zajistili její úklid

23.10.2022 10:06

ŘEDITELSTVÍ SILNIC ZLÍNSKÉHO KRAJE - Znečišťování komunikací hlínou a blátem z polí je problém, který se vyskytuje ve zvýšené míře v podzimním období. Silničáři upozorňují zemědělce, že je jejich povinností zajistit při výjezdu mechanismů a vozidel z polí na vozovky, aby nedošlo k jejich znečištění, a pokud se tak přesto stane, aby neprodleně zajistili označení takového místa a následně jeho očištění.
„Jako správci silnic II. a III. třídy ve Zlínském kraji tu a tam zaznamenáváme případy, kdy si řidiči zemědělské nebo i stavební techniky neplní své povinnosti a na pneumatikách svých vozidel zanesou na komunikaci hlínu a bláto. Pro ostatní motoristy to může být nebezpečné, znečištěná vozovka může být příčinou smyku a dopravní nehody,“ řekl ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý. Zdůraznil, že pokud k tomu dojde, je povinností řidiče znečišťujícího vozidla, případně zemědělského podniku či stavební firmy zajistit neprodleně úklid komunikace.
„Pracovníci ŘSZK vyzývají zemědělce a stavebníky, aby vždy dali znečištěnou silnici do pořádku. Pokud se tak nestane, předává správce komunikace takové případy silničním správním úřadům, které mají možnost uložit původcům znečištění, fyzickým i právnickým osobám, pokutu až do výše 300 tisíc korun. Přímo na místě může provinilého řidiče pokutovat také Policie ČR,“ připomněl Vojtěch Cekota, tiskový pracovník ŘSZK.
„Znečišťování silnic zaznamenáváme nejčastěji při orbě, sklizni řepy a brambor nebo při různých stavebních činnostech v těsné blízkosti komunikací,“ řekla vedoucí Odboru dopravně-správního z Městského úřadu v Otrokovicích Renáta Krystyníková.

Vlastimil Langer
Zdroj: Ředitelství silnic Zlínského kraje
Ilustrační foto: Archiv SNZ