Silničáři na Valašsku se dočkali nové haly na posypovou sůl

08.12.2023 12:20

ZLÍNSKÝ KRAJ – Ještě před začátkem zimní sezony stihli silničáři vybudovat novou halu na skladování posypové soli ve středisku Správy a údržby silnic (SÚS) Valašska v Prostřední Bečvě. „Nová hala od října slouží silničářům při zajišťování sjízdnosti silnic v části Beskyd ležící na území Zlínského kraje, což je oblast s nejvyššími nároky na zimní údržbu komunikací v regionu,“ uvedla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

Nová hala s kapacitou na 1000 tun materiálu nahradila stará nadzemní sila. Nové skladovací prostory přinesou SÚS finanční úspory. „Cena posypových materiálů se v průběhu roku mění. Díky novým prostorám se můžeme posypovým materiálem předzásobit už před zimní sezonou a nakoupit sůl za výhodnější letní ceny,“ vysvětlil Jaromír Kořístka, jednatel SÚS Valašska. s tím, že zbudování této stavby by nebylo možné bez podpory vlastníka SÚS Valašska, tedy Zlínského kraje.
„Je pro nás důležité, aby naše správy a údržby silnic investovaly peníze, které vydělají, do svého majetku, do modernizace vybavení a zázemí. Právě takové investice zvyšují rychlost a kvalitu údržby silnic v našem kraji, a to nejen v zimě, kdy je nejvíc vidět,“ zdůrasznil náměstek hejtmana Radek Doležel, zodpovědný za oblast dopravy.

Stavba skladu soli v Prostřední Bečvě byla zahájena v květnu letošního roku, dokončena a zkolaudována byla v říjnu. Celkové náklady na stavbu a příslušenství dosáhly10,5 milionu korun. Správa a údržba silnic Valašska se stará o sjízdnost 440 kilometrů komunikací na území okresu Vsetín. Kromě střediska v Prostřední Bečvě vyjíždějí vozidla údržby ze základen v Ústí u Vsetína a Valašském Meziříčí.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj