Ševci žijí? Ševci žijí!

22.10.2021 13:18

ZLÍN - Zlín byl kdysi hlavním městem obuvi, a to v domácím i světovém měřítku. Po zániku obuvnického giganta Svit Gottwaldov v 90. letech 20. století se situace dramaticky změnila. I když menší obuvnické firmy stále bojují o své místo na trhu, tak časy, kdy v obuvnickém průmyslu pracovala valná část populace nejen města, ale i okresu, jsou pryč.

„Strážcem obuvnické historie se tak stalo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně a to se rozhodlo ji připomenou akcí Ševci žijí v sobotu 23. říjn. Datum není vybráno náhodně – na 25. října totiž připadá svátek patronů ševců, sv. Kryšpína a Kryšpiniána. Přímo v expozici Princip Baťa ve 14. budově bývalého továrního areálu připravilo muzeum pro rodiny s dětmi – ale rozhodně nejen pro ně – nabídku aktivit, ukázek a dílniček s obuvnickou tematikou,“ uvedla Silvie Lečíková vedoucí obchodního oddělení muzea. 

„Akci jsme měli připravenou už pro loňský rok, ale covidová opatření nám plány zhatila pouhých pár týdnů před ní,“ řekl Michal Heinrich, kurátor sbírky obuvi a organizátor akce.

K vidění bude Jiří Hýža s ruční výrobou obuvi ve staré ševcovské dílně. V provozu bude výrobní linka, „kruh“, kde budou v provozu některé historické stroje. Ukázky moderní výroby zajistí pro diváky firmy Flexiko a Vasky. Česká obuvnická a kožedělná asociace nabídne diagnostiku chodidel a Univerzita Tomáše Bati hned vedle umožní vyzkoušet „chodník zdraví“. Program doplní přednáška Klubu absolventů Baťovy školy práce, děti zase ocení herní koutky a výrobu papírových botiček ozdobených podle vlastní fantazie. Třešničkou bude vystoupení souboru Kašava s lidovými písněmi s ševcovskou tematikou.

„Oslavou svátku patronů ševcovského řemesla bude samozřejmě i samotná expozice Princip Baťa se svým muzeem obuvi, které je jedním z největší v Evropě, a s připomínkou historie firmy Baťa. Kdoví, třeba ze všech těchto malých jiskřiček jednou znovu vykřešeme novou generaci zlínských ševců,“ doplnila Silvie Lečíková.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Muzeum jihovýchodní Moravy