Setkání hendikepovaných výtvarníků ve zlínském muzeu

30.07.2022 15:55

MUZEUM JIHOVÝCHODNÍ MORAVY - V expozici Princip Baťa zlínského Muzea jihovýchodní Moravy v Zlíně našla přes letošní léto svůj domov výstava Ne ruka, to duše maluje. Svá výtvarná díla tu představují umělci tvořící s ohledem na nejrůznější hendikepy pouze ústy či nohama.
„Kvůli covidu byla výstava v předchozích letech už dvakrát přeložena. Stejně tak muselo být odloženo i připravované setkání umělců ve výstavě. Letos se podařilo uskutečnit obojí, výstavu i setkání. Organizace se ujala Jana Fialová z nakladatelství UMÚN (Umělci malující ústy a nohama), fungující pod celosvětovým sdružením stejného zaměření,“ uvedla Silvie Lečíková z MJVM Zlín.
Návštěva Zlína, baťovské expozice a mrakodrapu byla pro pět hendikepovaných výtvarníků, jejich doprovod i samotnou organizátorku rozhodně výzvou. „V den návštěvy jsme ve Zlíně měřili 35°C a účastníci výletu sem mířili z Prahy, Českých Budějovic i Karlových Varů. Paradoxně, nebo spíš typicky, nikdo z nich si nestěžoval. Na tuhle akci se hrozně těšili,“ vysvětlovala při setkání Jana Fialová.
„Před lety u vás byl jako první Jakub Hříbek, který sbíral inspiraci pro ilustrace knížky Markéty Pilátové o Janu Baťovi. Svým nadšením z návštěvy nakazil i další, kteří chtěli Zlín taky poznat,“ dodala Fialová.
Výklad průvodkyň muzea o historii firmy Baťa, obuvnickém muzeu, cestách Hanzelky a Zikmunda, jízda historickým výtahem – to všechno mělo u hostů velký ohlas a je možné, že to pro některé z nich bude i inspirací při další tvorbě. Kromě Jakuba Hříbka přivítala výstava i Šárku Dvorskou, Báru Sedláčkovou, Tomáše Janouška a Veroniku Svatošovou, jejichž práce jsou tu vystaveny. Slavnostní ráz akce pak podtrhlo vystoupení sopranistky Daniely Radosa ze Státní opery Praha s klavírním doprovodem v prostorách expozice Františka Bartoše a příjemné posezení po hektickém dnu.
„Za to setkání jsme velmi rádi. Snad jsme jako hostitelé trochu oplatili úsilí, které všichni věnovali tvorbě svých obrazů i uskutečnění této cesty. Takováto setkání vždy uvedou perspektivu do správného úhlu a najednou vám vlastní brblání na vedro a podobně přijde jako malicherné a vlastně směšné. Děkujeme a snad si to všichni užili jako my,“ řekla Silvie Lečíková s tím, že pokud se podaří uskutečnit vše, co se stihlo při setkání probrat a naplánovat, můžeme se v dalších letech těšit ve zlínském muzeu na další výstavu umělců z UMÚNu.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně