Senioři v Lukově mohou využívat handbike trenažér

23.10.2022 14:34

LUKOV – Nový handbike trenažér s virtuální trasou slouží klientům Domova pro seniory v Lukov na Zlínsku. Pořízení stroje v hodnotě téměř 100 tisíc korun podpořil Zlínský kraj, podíleli se i další partneři.
„Už vloni jsme se zapojili do projektu Moneta Czech Tour, který organizuje Cesta za snem. Díky dobrým zkušenostem v této iniciativě pokračujeme. Chceme takto přispět ke zvýšení aktivity seniorů a ke zlepšení jejich zdravotní kondice,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, zodpovědná za sociální oblast.
Přístroj si hned po jeho instalaci v lukovském zařízení vyzkoušelo několik seniorů. „Je to zabíračka, protože nejsme zvyklí. Ale líbí se mi to a budu chodit pravidelně,“ sdělila své dojmy paní Ludmila Vávrová. Prozradila, že dřív jezdila na kole hodně a často, ale kvůli pohybovým omezením už něco podobného ve svém věku považovala za nemyslitelné. Zadýchala se, ale také se zasmála: „Dnes jsem jela kdesi kolem Prahy, ale radši bych šlapala kolem Dřevnice,“ popsala své zážitky z virtuální reality.
„Smyslem Cesty za snem je bořit bariéry mezi lidmi zcela zdravými a lidmi s handicapem a umožnit všem radost z pohybu. Projekt Moneta Czech Tour je pak určen speciálně seniorům. Trenažér je přizpůsoben tak, aby na něj mohli najet i lidé na invalidním vozíčku,“ dodala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj