Senior taxi je v Kroměříži plně vytíženou službou

13.08.2022 11:18

KROMĚŘÍŽ - Senior taxi je v Kroměříži již několik let velmi oblíbenou službou, o čemž svědčí jeho vysoký počet výjezdů. V loňském roce se však začal výrazně zvyšovat také počet najetých kilometrů na jednu jízdu a tento trend pokračuje i letos. „Potvrzuje se tak náš záměr, aby tuto službu ve větší míře využívali obyvatelé také místních částí Kroměříže pro zajištění svých potřeb v centru města, kam jezdí za nákupy, lékaři a úředními záležitostmi. Kapacita služby je tak v posledních měsících plně využita a Senior taxi zajistí dopravu denně průměrně pro šest až sedm klientů,“ uvedl místostarosta Vít Peštuka.
„Senior taxi poskytlo v loňském roce své služby klientům při 1 798 výjezdech a najelo 16 042 kilometrů. V roce 2020 služba zaznamenala výjezdů 1 841, tedy o něco více, ovšem najetých kilometrů bylo výrazně méně, a to 12 984. Statistiky v polovině roku 2022 ukazují čísla odpovídající loňským počtům výjezdů i ujetých kilometrů,“ vyjmenovala Šárka Kučerová v zastoupení kroměřížského tiskového mluvčí.
„Konkrétní počty výjezdů se odvíjejí například od ročního období, dlouhodobě platí, že v zimních měsících cestují lidé méně. Také epidemie koronaviru využívání Senior taxi dočasně negativně ovlivnila,“ řekl vedoucí radničního odboru sociálních věcí a zdravotnictví Radovan Klabal.
Senior taxi funguje v Kroměříži od roku 2017. Mohou ho využívat lidé starší 65 let nebo zdravotně postižení s trvalým bydlištěm v Kroměříži a jejích místních částech. Za tuto službu klient zaplatí za jednu jízdu po Kroměříži a místních částech města 30 korun. „Senior taxi jezdí ve všední dny od 6:30 do 15:00 hodin. Zájemci si tuto službu mohou objednávat na telefonním čísle 601 086 101, mnozí tak činí s předstihem, aby měli jistotu, že v době, kdy dopravu potřebují, bude Senior taxi k dispozici. Služba je zajišťována automobilem, který umožňuje snadný nástup i výstup osobám se zhoršenou pohyblivostí a řidič vozu podle potřeby a požadavků ochotně pomůže přepravovaným také se zavazadly,“ upřesnila ředitelka Sociálních služeb města Kroměříže, které službu zajišťují, Dagmar Klučková.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž