Sběr uhynulých racků už druhý den zaměstnává hasiče

07.04.2023 08:01

CHROPYNĚ - Hasiči byli ve čtvrtek odpoledne povoláni do Chropyně na Kroměřížsku, kde bylo v Zámeckém rybníku nalezeno větší množství uhynulých racků.
„Zásahu se účastnili profesionální hasiči z Kroměříže, kteří přijeli i s člunem, s chemickým vozem profesionální hasiči ze Zlína a místní dobrovolná jednotka. Po vyhodnocení situace na místě zásahu si velitel zásahu povolal kolegy z HZS Jihomoravského kraje ze stanice Vyškov s dronem, pomocí něhož monitorovali ze vzduchu situaci v okolí rybníku i na jeho ostrově. Vyžádal si i další člun, se kterým přijeli profesionální hasiči ze stanice Kojetín. Vzhledem k počtu jednotek byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu,“ informovala Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje.
Hasiči až do tmy posbírali 120 kusů kadáverů z břehu rybníku. Těla ptáků umístili do pytlů, které následně ošetřili desinfekcí a poté je vložili do kontejneru. „Se setměním hasiči práci na místě události ukončili a na dekontaminačním stanovišti očistili zasahující hasiče a věcné prostředky, které použili při sběru těl zvířat. Ve sběru uhynulých racků pokračují dnes.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: HZS Zlínského kraje