S radostí a s hradem do nové sezóny

10.05.2024 10:31

MALENOVICE - To je podtitul akce (H)RADOVÁNKY, kterou Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně v sobotu 11. května už tradičně zahajuje na hradě Malenovice další návštěvní sezónu. Program složený z nejrůznějších aktivit pro děti a dospělé bude probíhat v předhradí od 10 do 16 hodin.

„Na programu tak nebudou chybět osvědčená stanoviště umožňující poznávání přírody i historii a především středověk. Organizátoři opět spojili síly s Okresním mysliveckým spolkem Zlín, který na hradě nabídne možnost interaktivního a zábavného poznávání přírody i základy její ochrany. Díky spolku se diváci mohou těšit na ukázky loveckých plemen psů, která budou představena v krátkých komentovaných vstupech, podobně jako draví ptáci ze Stanice ochrany fauny Hluk,“ uvedla Silvie Lečíková, vedoucí obchodního oddělení MJVM Zlín.

Atmosféru středověkého hradu navodí hned několik vstupů. „Letos poprvé budeme zahajovat slavnostní fanfárou, a to v podání žáků Základní umělecké školy Zlín,“ řekla organizátorka akce Silvie Lečíková a dodala, že opakovat se bude v pravé poledne a hned po ní v předhradí návštěvníci uvidí renesanční tance v podání napajedelské skupiny Porta Temporis.

Rytířské stanoviště skupiny historického šermu Berendal přinese hrátky i zajímavosti pro malé rytíře, které doplní i dobové tance. „S Berendalem se návštěvníci potkávají pravidelně při nočních prohlídkách při jeho lítých soubojích na nádvoří hradu,“ vysvětlila organizátorka akce. „Letos to bude tedy za světla a v úplně jiném duchu, což se – jak doufáme – bude také líbit.“ Střelba z luku a kuše ve spolupráci s otrokovickým oddílem lukostřelby bude dalším střípkem do středověké mozaiky (H)radovánek,“ doplnila Lečíková.

Muzeum myslelo i na malé návštěvníky, kteří jsou už zvyklí na hradě něco tvořit. Dílna kováře Matěje i stanoviště psaní brkem či výroby pečetí, připravené lektory muzea, jim to určitě umožní. Tvořivým zastavením pak může být i dílnička v ševcovské výstavě na hájence. Tam také proběhne ve 14 hodin vernisáž sezónní výstavy Jiří Hýža – výroba krojové obuvi.

Na místě budou i stánky a o občerstvení se bude starat především osvědčené Caffé Tečovská brána. Příjemným zakončením programu pak bude jako obvykle posezení u táboráčku s možností opéci si vlastní špekáček. Něco takového je nejmenší generaci už téměř stejně vzácné jako psaní brkem a inkoustem.

Vstupné na akci je příjemných 50 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma, prohlídky hradu budou probíhat v obvyklých časech a cenách po celý den.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně