S namířenou zbraní zastavili policisté ujíždějícího řidiče

22.03.2023 15:14

ZLÍNSKO - Dramatické chvíle zažili v neděli 19. března v podvečer při pronásledování ujíždějícího vozidla policisté z Valašských Klobouk. Řidič vozidla Peugeot nejprve na znamení policistů k zastavení, které dávali z jedoucího vozidla světelným nápisem STOP, zastavil. Po vystoupení policisty z vozidla ale prudce sešlápl plyn a chtěl hlídce ujet.
„Policisté nezaváhali. Řidiče pronásledovali a ten po ujetí asi dvoukilometrového úseku zastavil. Původně se za řidičem vydali poté, když viděli, jakým způsobem jede po silnici. Navíc muže znali a měli podezření, že by mohl být pod vlivem alkoholu. V autě měl navíc společníka,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.
Vzhledem k předchozím okolnostem policisté použili hrozbu namířenou střelnou zbraní proti oběma pasažérům, protože v tu chvíli nevěděli, zda nejsou ozbrojeni. „Několikrát vyzvali posádku k vystoupení z vozidla. Čtyřicetiletý řidič opakovaně odmítl dechovou zkoušku a tvrdil, že neřídil. V průběhu komunikace se choval hrubě, snažil se mluvit cizím jazykem a dělal, že nerozumí. U spolujezdce ukázala dechová zkouška hodnotu vyšší než tři promile alkoholu,“ sdělila mluvčí.
Policisté z Valašských Klobouk auto přemístili mimo vozovku a řidiči, který jim nepředložil doklady k řízení vozidla, další jízdu zakázali. Dva přestupky postoupili příslušnému městskému úřadu k projednání. „Jedná se o neuposlechnutí výzvy policisty a odmítnutí vyšetření, zda není při jízdě ovlivněn alkoholem. Za tyto přestupky ho ve správním řízení čeká pokuta 25 – 50 tisíc korun a dvouletý zákaz řízení motorových vozidel.
Zřejmě teď za volant dlouho nesedne,“ dodala mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj: policie Zlínského kraje
Ilustrační foto: Archiv SNZK 

https://youtu.be/JZrNwJXxIRA