Rozvoj Pusteven podpoří Zlínský kraj více než 10 miliony korun

07.06.2023 11:43

ZLÍNSKÝ KRAJ - Rada Zlínského kraje schválila podporu dvou projektů obce Prostřední Bečva, které mají přispět ke zkulturnění turisty hojně navštěvovaných Pusteven. „Dotace ve výši 10 milionů korun je určena na pokrytí více než poloviny nákladů druhé etapy projektu Brána Pusteven. V první fázi prošlo kompletní rekonstrukcí parkoviště, v druhé k němu přibude další zázemí,“ uvedla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Nový objekt bude tvořit přirozený předěl mezi parkovištěm a areálem Pusteven. Budova bude sloužit jako čekárna, místnost k odpočinku návštěvníků, ochrana před nepříznivým počasím, případně jako informační centrum pro přijíždějící turisty. Vznikne také zvonička, točna pro autobusy a stání pro motorky.
„Pustevny jsou jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů ve Zlínském kraji. Jsou atraktivní spojením nádherné beskydské přírody a unikátní Jurkovičovy architektury. To jsou hodnoty, o které musíme pečovat. Návštěvníci Pusteven si zaslouží důstojné a kvalitní zázemí, díky kterému budou moci zahodit starosti a stres všedních dní. Přesně to je smyslem projektu Brána Pusteven, a proto má podporu kraje,“ řekl náměstek hejtmana pro strategický rozvoj, územní plánování, dotace a cestovní ruch Lubomír Traub.
„Dalších 500 tisíc korun je určeno na zpracování dokumentace na kultivaci veřejného prostředí v centrální části Pusteven u chaty Šumná, Dolní stanice lanovky a Libušína. Projekt bude mimo jiné řešit komunikační trasy, nový mobiliář a turistickou infrastrukturu. Finance jsou každoročním vkladem Zlínského kraje do Fondu Pustevny. Na jeho plnění se podílí i sousední Moravskoslezský kraj a obce Prostřední Bečva a Trojanovice, do jejichž katastrů lokalita spadá, ale také místní podnikatelé,“ dodala Soňa Ličková.
Projekty jsou součástí dlouhodobých snah kultivovat prostředí hřebene tak, aby cestovní ruch nenarušoval autentičnost tohoto koutu Beskyd, nastavit řád s respektem k přírodnímu charakteru místa i jeho historické a architektonické hodnotě. Oba projekty nyní zamíří ke schválení krajskému zastupitelstvu.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj