Rozvoj Karibuni ve zlínské zoo chce podpořit i Zlínský kraj

06.12.2021 12:07

ZLÍNSKÝ KRAJ – Začátkem listopadu se uskutečnilo v areálu zlínské zoologické zahrady významné setkání. Ředitel zoo Roman Horský zde přivítal zástupce Zlínského kraje a zástupce zřizovatele statutárního města Zlína. Hlavním tématem jednání byla možnost rozvoje zoologické zahrady v rámci nově vytvořené pracovní skupiny, jejímiž členy jsou právě představitelé kraje a města.

„Předmětem setkání byla výstavba Karibuni, kterou Zoo Zlín zahájila v listopadu 2017. První etapa tohoto projektu, vybudování výběhu B a nového chovného zařízení pro slony, bude dokončena v roce 2022. Zoo však již nyní připravuje projektovou dokumentaci druhé etapy, v rámci které vzniknou výběhy pro velké africké savce, například žirafy, nosorožce nebo buvoly, a také dva africké kempy s ubytováním pro dvě stovky návštěvníků a prostornou restaurací,“ uvedla krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.
„Karibuni je naprosto průlomová vize, jakým směrem se má ubírat chov zvířat v lidské péči. Ne tradiční zoologická zahrada, ale atraktivní přírodní biopark. Není to projekt nadregionálního, ale evropského formátu,“ řekl ředitel zoo Roman Horský.

Rozvoj Karibuni má významně přispět také k posílení turismu ve Zlínském kraji. Kromě zajištění typického poslání zoologické zahrady bude pavilon poskytovat služby úzce svázané s cestovním ruchem. „Očekáváme, že o ubytování v afrických stanech, restaurační služby a zážitkovou turistiku, bude zájem. Tím se zvýší nejen počet návštěvníků zoo, ale také počet přenocování domácích a zahraničních turistů ve Zlínském kraji,“ prohlásil náměstek hejtmana pro cestovní ruch Lubomír Traub. 

„Na dalších jednáních budeme společně se zástupci města Zlína a vedením zoo projednávat možné zapojení Zlínského kraje do rozvojových aktivit. Je naším společným zájmem pomoci zoologické zahradě se vypořádat s dopady pandemie,“ dodal krajský radní Jiří Jaroš.
Vlastimil Langer

Zdroj: Zlínský kraj
Ilustrační foto: Archiv Zoo Zlín