Rožnovští zastupitelé neschválili rozpočet města na rok 2022

09.12.2021 07:15

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Návrh rozpočtu města Rožnov pod Radhoštěm ve výši 701 milionů korun na rok 2022 zastupitelé města v úterý 7. prosince neschválili. Další možnost schválení ještě v letošním roce budou mít zastupitelé na zasedání 21. prosince. Na tomto jednání se pravděpodobně rozhodne také o dalším vývoji dvou velkých investičních akcí, Přístavba knihovny a Kulturní centrum.
„Zásadním faktorem rozpočtu je nárůst cen energií, kde se pro rok 2022 odhaduje pro město navýšení nákladů o 13 milionů Kč. Významnou položkou je také kulturní rezerva na Přístavbu knihovny a Kulturní centrum, případný nákup budovy České pošty, revitalizace domu Moravská nebo finanční položka na další fázi chodníku Tylovice – Hážovice,“ uvedla tisková mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková.
O osudu investiční akce Přístavby knihovny a celkové rekonstrukce budovy, kde nabídkové ceny významně nepřekračují předpokládanou hodnotu se rozhodne na příštím jednání. „Zastupitelé byli seznámeni s návrhy hodnotící komise, s předběžnými výsledky veřejných zakázek a na příštím zastupitelstvu proběhne hlasování o uvolnění kulturní rozpočtové rezervy. Nemůžeme uzavřít smlouvu s vítězným uchazečem, dokud nebudou uvolněny finance z kulturní rezervy. Od kolegů jsme obdrželi požadavky na přípravu pokladů pro další jednání, která proběhnou už příštím týdnu,“ doplnila místostarostka Kristýna Kosová.  
Druhým tématem, které bude také diskutováno na dalším jednání je stavba Kulturního centra. „Také v případě kulturního centra byla zastupitelům předložena informace o předběžných výsledcích veřejných zakázek. Jak budeme postupovat dále a zda budeme hledat další možné financování investiční akce rozhodnou zastupitelé na zasedání zastupitelstva 21. prosince,“ dodal starosta města Jiří Pavlica.
I v tomto případě obdržel městský úřad od zastupitelů úkol připravit další podklady pro navazující jednání. Například vypracovat varianty, jak bude fungovat kulturní infrastruktura v okamžiku, kdy kulturní centrum nebude vybudováno, jaká by byla finanční náročnost rekonstrukce budovy kina či nákup budovy Společenského domu a následná úprava.

Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm

Ilustrační foto: Archiv SNZ