Rožnovská knihovna se stala vítězem soutěže dětských oddělení knihoven ČR

17.10.2021 11:03

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Ve čtvrtek 14. října byly v Zrcadlové kapli Klementina za přítomnosti ministra kultury ČR Lubomíra Zaorálka předány ceny v soutěži Knihovna roku, Městská knihovna a Kamarádka knihovna. Právě v poslední zmíněné kategorii zvítězila rožnovská Městská knihovna.

„Z 1. místa máme obrovskou radost a vážíme si jej. S tímto oceněním vnímáme, že naše práce má smysl. Velké DÍKY patří dětem, jelikož bez jejich výborného a poctivého hodnocení bychom se nedostali do užšího výběru knihoven. Za úspěchem naší knihovny stojí také skvělá práce našich knihovníků, zejména pak vedoucí dětského oddělení Jitky Slezákové,“ uvedl ředitel knihovny Pavel Zajíc.

V soutěži se hodnotilo hned několik kritérií, například spokojenost dětí s knihovnou, týdenní provozní doba, procento registrovaných dětských čtenářů z počtu dětí v obci nebo počet výpůjček na jednoho registrovaného dětského uživatele.

„Za rok 2020 se v městské knihovně konalo 120 kolektivních akcí pro děti, které byly delší než 30 minut. Ve stejném roce se do knihovního fondu oddělení pro děti doplnilo 719 knihovních jednotek. Soutěžní komise poté navštívila osobně nejlepší knihovny a posuzovala rozsah a úroveň elektronických služeb dětem, prostředí knihovny nebo rodinné aktivity,“ řekla tisková mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková.

„Rožnovská knihovna opakovaně dokazuje, že ve službách pro čtenáře a návštěvníky patří ke špičce, přichází s inspirativními činnostmi a stále se rozvíjí. Hlavní bariérou jejich práci tak zůstává budova, která má omezenou plochu a možnosti, tento dluh ale město v příštím roce napraví přístavbou a rekonstrukcí,“ doplnila místostarostka Kristýna Kosová.

Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm
Foto: Archiv SNZ