Rožnovem zněly výbuchy a na náměstí stoupal dým z kamen - Smokeman zasahoval v Rožnově

12.10.2022 07:20

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Po pěti letech do Rožnova opět zavítal Smokeman, v civilu Jiří Horák z Výzkumného energetického centra při Vysoké škole báňské v Ostravě. Spolu se svými kolegy dorazili 5. října na Masarykovo náměstí a pro zúčastněné si připravili neobyčejně poutavou vzdělávací show. Hlavním cílem akce bylo přiblížení správného spalování v lokálních topeništích široké veřejnosti.
„Žáci 6. a 7. tříd ze Základní školy Videčská a Základní školy 5. května se ve středu zúčastnili dopolední vzdělávací show. Program odstartoval silnými výbuchy nafoukaných balónků, které přilákaly i nespočet kolemjdoucích a společně byli všichni vtaženi do zajímavého děje show. Odborníci se snažili lidem ukázat, že to, co se děti běžně učí ve škole, je všude okolo nás. Většina programu byla směřována na téma energie – kde se bere nebo kolik energie je možné získat z kusu dřeva. Po celou dobu akce se na rožnovském náměstí topilo v kamnech a lidé mohli vidět, jaký kouř z komína stoupá v případě, kdy se topí dřevem nebo plastovými láhvemi,“ uvedla Petra Graclíková, rožnovská tisková mluvčí.
Odpoledne byl program věnován široké veřejnosti. Občané mohli odborníkům pokládat nejrůznější dotazy týkající se např. topení tuhými palivy. Za účasti mnoha rodin s dětmi začala nejlepší vědecká zábava. Zájemci si mohli vyzkoušet, jaké je to mít v ruce suchý led a ti odvážnější si mohli nechat polít ruku tekutým dusíkem. Děti si také mohly vystřelit vodní raketu, což se stalo nejoblíbenější činností středečního odpoledne na rožnovském náměstí.
„U nás je dotýkání přísně nařízeno a snažíme se ukázat, že to, co se učíme ve fyzice, v přírodovědě nebo v chemii, že to je všude kolem nás. A bez toho si neumíme představit svět,“ dodal na závěr Smokeman.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm