Rožnov má nový digitální varovný systém

21.02.2023 07:26

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - V Rožnově pod Radhoštěm byl instalován nový varovný systém a aktualizován digitální povodňový plán. Počet městských hlásek se zvýšil z 66 na celkových 111, a to nejen v centru, ale především v odlehlých oblastech města.
„Původní varovný systém z roku 2012 byl stále funkční, ale technicky zastaralý. Množství hlásek nepokrývalo celé území ohrožené povodňovým rizikem. Nových 111 městských hlásek je rozmístěno po celém městě a současně je varovný systém napojen na celostátní Jednotný systém varování a vyrozumění obyvatel,“ informovala Petra Graclíková, rožnovská tisková mluvčí.
„Chceme, aby se občané ve městě cítili bezpečně a včasná informovanost obyvatelstva o blížícím se riziku povodní na území města je zásadní. Nyní máme hláskami pokryté i části města, které jsou odlehlé a mnohdy zde rozhlas buď nebyl vůbec slyšet nebo nebylo možné mluvenému slovu rozumět. Přechod na digitální systém je samozřejmě také krok dopředu a jsem rád, že jsme připraveni, sic doufám, že varovný systém nebude nutné v blízké době použít,“ uvedl starosta města Jan Kučera.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm