Rokytnická škola využívá nové vybavení nejen k výuce

16.02.2022 09:57

VSETÍN – Nové dílny či počítačovou učebnu, které vznikly v loňském roce v rámci projektu polytechnického vzdělávání v ZŠ Rokytnice, nevyužívají jen žáci této školy. Dochází do nich i děti z ostatních vsetínských škol v rámci několika kroužků. Vedení školy připravuje i další aktivity, do nichž by se mohly zapojit také mateřské školy.
„Stavební úpravy a následné vybavení nových učeben a dílen přišlo na více než 23 milionů korun. Rokytnická škola je tak vybavena nejmodernější technikou včetně CNC obráběcích strojů, které by jí mohl závidět lecjaký řemeslník. Vedení ZŠ proto v rámci podpory polytechnického vzdělávání zařadilo od počátku probíhajícího školního roku do svého vzdělávacího programu nový předmět nazvaný Polytechnika, který je určen pro žáky 6. až 9. tříd,“ uvedla tiskový mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.
Žáci se v tomto předmětu věnují ručnímu obrábění a 3D tisku, ale i programování a obsluze CNC strojů. Děti z 1. stupně pak vyučující alespoň občas do dílen vezmou, aby jim ukázali, co vše se v nich dá dělat. „Naše moderní vybavení může přivést děti k tomu, že si pro svůj další život vyberou dráhu řemeslníků, kterých je v posledních letech na trhu práce enormní nedostatek,“ řekl ředitel ZŠ Rokytnice Hynek Hromada, který však zároveň sdělil, že moderní vybavení škola poskytuje i dalším dětem z celého Vsetína v rámci kroužku Alceda.
Kroužek byl ve spolupráci s Alcedem a společností Austin Detonator od loňského září otevřen pro žáky 6. až 9. tříd pod názvem Strojboti. Přihlásilo se do něj 15 dětí. „Zájem předčil naše očekávání a jsme tomu velmi rádi,“ řekl Hromada, podle něhož je spolupráce hned tří subjektů velmi přínosná. „My poskytujeme prostory a vybavení, organizaci zajišťuje Alcedo a odborné lektory zase firma Austin,“ vysvětlil ředitel školy.
Děti se v kroužku prozatím zabývaly 3D tiskem, 3D skenováním a nadále se v této činnosti budou zdokonalovat. Na jaře je v plánu rozšíření činnosti o programování LEGO robotů a řízení dronů. Závěrem školního roku by se měli návštěvníci kroužku seznámit se základy obsluhy CNC strojů.
V dílně vybavené hoblicemi a nejrůznějším ručním a AKU nářadím vede místní učitel Bořek Navrátil školní kroužek ručního obrábění, který je mezi dětmi taktéž oblíbený.
Škola však nezapomíná ani na nejmenší děti z mateřských škol. „Také pro ně připravujeme vzdělávací programy, ale zatím jsme je ještě odložili z důvodu stále nekončící pandemie nemoci Covid-19,“ vysvětlil Hromada.
„Velmi mě těší, že všechno to nové moderní vybavení je v Rokytnici opravdu hojně využíváno a investované miliony korun slouží kvalitnímu vzdělávání dětí nejen z této školy. Za to patří jejímu vedení, ale i všem dalším, kdo se na něm podílejí, velké poděkování,“ komentoval aktivity ZŠ Rokytnice místostarosta pro školství Tomáš Pifka. 
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Vsetín