Rodinu, která se v Holešově se přiotrávila oxidem uhelnatým, odvezli záchranáři do nemocnice

10.10.2023 13:57

HOLEŠOV - Dnes nad ránem vyslalo zdravotnické operační středisko záchranářský tým z Kroměříže do domácnosti v Holešově. „Podle prvotních informací muž utrpěl úraz hlavy, žena má bolesti hlavy a zvracela. Po příchodu posádky do místnosti se aktivovalo čidlo oxidu uhelnatého (CO), které mají záchranáři u sebe. Zdravotnický tým tak okamžitě začal v místnosti větrat a vyvádět pacienty ven, včetně jejich syna, který spal v jiné místnosti. Zároveň operační středisko požádalo dispečink HZS Zlínského kraje o součinnost a vzhledem k většímu počtu postižených osob naše dispečerka vyslala na místo také další zdravotnickou posádku,“ uvedla Gabriela Netopilová Sluštíková, tisková mluvčí ZZS Zlínského kraje.
Všichni pacienti měli zvýšenou hodnotu CO. Po jejich nezbytném zajištění v rámci přednemocniční neodkladné péče zdravotnické týmy odvezly ženu k dalšímu vyšetření a ošetření na interní příjem Kroměřížské nemocnice, syna předaly zdravotníkům dětského oddělení a muže transportovaly na urgentní příjem Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.
Situace je každý rok obdobná, když s příchodem topné sezóny postupně přibývá výjezdů k pacientům intoxikovaným oxidem uhelnatým. Ten v domácnostech obvykle vzniká špatným spalováním, nejčastěji u karmy v koupelně, plynového kotle nebo kamen. Nejrizikovější bývá právě zimní období, respektive topná sezóna.
„Zásadní nebezpečí oxidu uhelnatého spočívá v tom, že není vidět ani cítit. Snadno, velmi rychle a nepozorovaně tak dochází k jeho zvýšené koncentraci a následné otravě v domácnostech. Příznaky otravy jsou přitom velmi nespecifické. Projevit se může nevolností, zvracením, bolestí hlavy, závratí nebo celkovou slabostí. Výjimkou není ani porucha koordinace pohybů a v horších případech ztráta vědomí.“ popsala tisková mluvčí.
V rámci první pomoci je zásadní zavolání na tísňovou linku 155, a pokud to situace dovolí, co nejčasnější evakuace postiženého ze zamořeného prostoru.

Vlastimil Langer
Zdroj:
Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, p. o.
Ilustrační foto: Archiv SNZK