Rodina přišla kvůli požáru o střechu nad hlavou

17.12.2022 11:15

CHORYNĚ - Necelou půlhodinu po půlnoci zjistila přítelkyně majitele rodinného domu v Choryni na Vsetínsku, že hoří střecha jejich domu. Vzburcovala ostatní členy rodiny, dva dospělé a jedno dítě, a společně opustili dům. Ještě před tím stačili vypnout přívod elektřiny.
Červený kohout, kterému se zalíbila jejich střecha, způsobil rodině škodu předběžně vyčíslenou na 1,5 milionu korun. Ke zranění osob nedošlo, celá rodina je momentálně u příbuzných, ale v následujících hodinách se jim bude snažit vedení obce najít náhradní ubytování.
„My jsme přijali hlášení o požáru domu 17. prosince v 0:22 hodin. V první fázi byl požární poplach vyhlášen jednotce HZS Zlínského kraje stanice Valašské Meziříčí a dobrovolným jednotkám obcí Kelč, Choryně a Poličná. V rámci mezikrajské výpomoci byla povolána dobrovolná jednotka městysu Hustopeče nad Bečvou z Olomouckého kraje. Byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu,“ informoval Roman Žemlička z HZS Zlínského kraje.
Po příjezdu prvních jednotek k požáru byl vzhledem k rozsahu požáru poplach vyhlášen také dobrovolným jednotkám obcí Lešná, Zašová i Kunovice.
K uhašení požáru v prostoru celého podkroví a střechy bylo nasazeno několik útočných proudů. Voda k hašení naštěstí nezamrzala, i když se teplota pohybovala kolem minus čtyř stupňů Celsia. „Zasahovali jsme v dýchacích přístrojích a vzhledem k vysoké spotřebě byl povolán protiplynový kontejner. Hasiči z přízemí domu vynesli několik cennějších věci a jednu 10 kilovou tlakovou láhev na propan, protože hrozilo zborcení stropních konstrukcí,“ sdělil mluvčí hasičů.
Hašení stěžovaly nefunkční venkovní požární hydranty, proto hasiči museli zřídit odběrní místo v místním potoce. Z nastavovacích žebříků pak začali rozebírat střešní plášť.
„Ve 2:47 a dále o minutu později byl požární poplach vyhlášen i jednotce HZS Zlínského kraje stanice Vsetín a dobrovolné jednotce obce Jablůnka. I přes značné úsilí se nám podařilo požár dostat pod kontrolu až před šestou hodinou ranní. Na místo požáru se dostavil psycholog HZS Zlínského kraje. Psychologickou pomoc poskytoval majiteli domu i jeho přítelkyni,“ sdělil Roma Žemlička s tím, že vyšetřovatel hasičů vyloučil úmyslné jednání a příčina požáru je stále v šetření.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto z místa požáru: HZS Zlínského kraje