Řidič nadýchal dvě promile, v jízdě pokračoval méně opilý nezletilý spolujezdec

07.03.2022 15:47

ZLÍN – V centru Zlína ve Štefánikově ulici zastavili v sobotu 5. března před půlnocí policisté z pohotovostního a eskortního oddělení třiadvacetiletého řidiče osobního automobilu.
„Na první pohled bylo zřejmé, že není v kondici, což zanedlouho potvrdila dechová zkouška. Na displeji přístroje svítila cifra 1,95 a po pár minutách 1,97 promile alkoholu. Řidič policistům vysvětli, že přijel z obce na Vsetínsku za kamarády do Zlína, kde vypil asi šest piv a vracel se zpět domů. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a další jízdu mu zakázali. Za ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí řidiči trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz řízení, případně peněžitý trest,“ informovala dnes policejní mluvčí Monika Kozumplíková.
O hodinu později stejní policisté zpozorovali o kousek dál, v ulici Příkrá, jet stejné vozidlo ve směru do centra Zlína. Po zastavení zjistili, že posádka vozidla se nezměnila, pouze na místě řidiče sedí mladík, který původně cestoval jako spolujezdec.„Po zkontrolování dokladů nastal problém. Mladíkovi z obce u Zlína bylo teprve sedmnáct let, nemohl tak být držitelem řidičského průkazu. Dechová zkouška u něj navíc ukázala hodnotu 0,82 promile alkoholu. Mladík vysvětlil, že všichni ostatní kamarádi byli opilí a on chtěl vozidlo pouze přeparkovat,“ sdělila mluvčí.
Policisté kontaktovali matku mladíka, která si pro něj přijela. Kvůli požití alkoholu u mladistvého předali podnět k prověření pracovníkům orgánu sociálně právní ochrany dětí, kteří se na rodinu mladíka zaměří. „Dopustil se totiž hned dvou přestupků, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a řízení vozidla pod vlivem alkoholu. Ve správním řízení mu proto hrozí několikatisícová pokuta,“ dodala Monika Kozumplíková.

Vlastimil Langer

Zdroj: Policie Zlínského kraje

Ilustrační foto: Archiv SNZ