Režisérka filmu Děda natáčí dokument o Jarmile Šulákové

27.12.2021 09:19

VSETÍN - Několikaměsíční putování po stopách života, písní, přátel a rodiny Jarmily Šulákové se rozjelo v pátek 17. prosince. „Během prvních dvou natáčecích dnů zavítal filmový štáb pod vedením scénáristky a režisérky Marty Santovjákové Gerlíkové do Vsetína, kde natáčel s dcerou Jarmily Šulákové Zuzanou Pavlůskovou a hudebníkem Jiřím Darebou Václavíkem. Do Vsetína se filmaři vrátí i příští rok, kdy proběhne natáčení s foklorními soubory Jasénka a Vsacan,“ informovala tisková mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

„Vloni v březnu jsem dostala nápad oslovit Českou televizi s námětem na dokument o naší valašské legendě, paní Jarmile Šulákové. Uběhlo pár měsíců, ve kterých za náš projekt zabojoval dramaturg Jan Tengler, kterého jsem se snažila přesvědčit o důležitosti vzniku tohoto díla. V srpnu jsem dostala zprávu o tom, že náš dokument obstál. Měla jsem obrovskou radost. Honzovi patří velký dík. Ten, kdo mě zná, ví, že jsem o tomto filmovém počinu mluvila již několik let. To, že si jej vzala za své Česká televize a umožnila mi k dokumentu napsat scénář a ujmout se režie je pro mne velká čest,“ uvedla Santovjáková Gerlíková s tím, že v dokumentu uvidíte osobnosti nejen z našeho kraje, například paní Růženu Děckou, Zbyňka Fojtíčka, Jaroslava Kneisla, Jana Rokytu mladšího, režiséra Vladimíra Studničku, zpěváka Jožku Černého, zpěvačku Zdeňku Straškrabovou, ale také Zdeňka Hrachového s kapelou Fleret, Miroslava Donutila, Boleslava Polívku a mnoho dalších.

Uvedení filmu je plánováno na počátek léta příštího roku. „Pokud dopadnou jednání s Českou televizí dobře, mohli bychom se na premiéru tohoto snímku těšit v létě roku 2022 v rámci festivalu Vsetínský krpec,“ uzavřela režisérka.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Vsetín