Recidivista doplatil na jízdy bez řidičského oprávnění, soudce ho poslal do vazby

03.01.2022 10:51

KROMĚŘÍŽSKO – Nejméně devětkrát během posledních tří měsíců loňského roku usedl za volant osobního vozidla třicetiletý muž s Kojetína i přesto, že nikdy nevlastnil řidičský průkaz. Poslední den v roce 2021 se snažil před silniční kontrolou ujet, přitom poškodil policejní auto. Nikdo nebyl zraněn, škoda na služebním vozidle se vyšplhala na 80 tisíc korun.
„V předešlých dnech zahájil vyšetřovatel Oddělení obecné kriminality v Kroměříži trestní stíhání třicetiletého muže z Kojetína a to pro trestné činy násilí proti úřední osobě, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a poškození cizí věci. V neděli 2. ledna rozhodl soudce okresního soudu o jeho umístění do vazby. Hrozí mu až šestiletý pobyt za mřížemi,“ uvedla policejní mluvčí.

Obviněný během posledních tří měsíců loňského roku usedl nejméně devět krát za volant osobního vozidla, i když nikdy nevlastnil řidičské oprávnění. Z policejních kontrol se neponaučil, naopak bylo zřejmé, že se řízení motorových vozidel nehodlá vzdát. Poslední den v roce usedl za volant automobilu Škoda Superb a vyrazil z Kojetína do Kroměříže a poté z benzínové čerpací stanice směrem na Hulín.

„Za Kroměříží jej chtěla zastavit hlídka místního obvodního oddělení ve služebním vozidle Škoda Octavia. Na nápis STOP však vědomě nereagoval, a začal před hlídkou vysokou rychlostí ujíždět. Těsně u obce Hulín, před železničním přejezdem jej policisté předjeli, ale řidič pronásledovaného vozidla prudce zabrzdil, otočil se a vydal se zpět na Kroměříž. Při své zběsilé jízdě ohrožoval ostatní kolemjedoucí automobily. Před Kroměříží se policistům podařilo škodovku dojet, ta na první světelné křižovatce odbočila prudce vpravo, vlivem vysoké rychlosti přejela do protisměru,“ líčila dramatický průběh pronásledování mluvčí.
„Hlídka se v ten moment pokusila předjet pronásledované vozidlo ve svém jízdním pruhu, ale škodovka vracející se do pravého jízdního pruhu jim uzavřela cestu. Navíc pravou zadní částí narazila do levé přední části služebního auta. Pronásledovaný pokračoval ve směru na Skaštice. Policistům se podařilo vozidlo předjet. Třicetiletý řidič se ještě snažil objet policejní vozidlo zprava, neměl však dostatečný prostor a narazil levou přední částí do služebního vozu a nakonec skončil v poli. Policisté zastavili a vyběhli ke škodovce, řidiče pod pohrůžkou namířené střelné zbraně donutili spolupracovat,“ dokončila Barbora Balášová.

Protože se obviněný opakovaně dopouštěl trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, z policejních kontrol si nic nedělal, naopak se jim snažil rychlou a nebezpečnou jízdou vyhnout, dal vyšetřovatel návrh na vzetí obviněného do vazby.

Vlastimil Langer
Zdroj: Policie Zlínského kraje

Ilustrační foto: Archiv SNZ