Radnice zřídila informační linku na pomoc ukrajinským uprchlíkům

02.03.2022 08:35

KROMĚŘÍŽ - Kroměříž zřídila informační linku +420 720 066 434, na které se lidé utíkající z válkou sužované Ukrajiny dozvědí, kde se ubytovat a kam se obrátit s prosbou o zajištění základních životních potřeb. „Na lince se uprchlíci domluví ukrajinsky, obsluhují ji totiž osoby pocházející z Ukrajiny. Radnice také na různých místech Kroměříže rozmístila letáky s informacemi o pomoci, které jsou také psány v ukrajinštině,“ uvedl Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.
„Nenecháme občany Ukrajiny, která čelí nesmyslné a šílené agresi ze strany Ruska, na holičkách. Prvním uprchlíkům město již ubytování zajistilo, postaráme se i o další lidi v nouzi,“ řekl starosta Jaroslav Němec.
O víkendu starosta domluvil ubytování dvěma rodinám v jednom z kroměřížských hotelů, na začátku týdne přibyly další dvě. „V hotelu ale zůstat dlouhodobě nemohou, proto jsme se rozhodli pro tyto účely použít pět volných městských bytů v domě v Lutopecké ulici,“ dodal Němec. Byty je ale předtím nutné vybavit základním nábytkem, lůžkovinami či nádobím. Městu se již ozvalo několik občanů, kteří s tím chtějí pomoci. „Na vybavení bytů se skládají také zaměstnanci městského úřadu,“ doplnila tajemnice městského úřadu Veronika Škrabalová.
Podle starosty budou další uprchlíci ubytováváni po dohodě se Zlínským krajem v ubytovacích zařízeních středních škol v ulici Pavlákova a Štěchovice. „Dohromady jde o 100 míst, 90 v Pavlákově ulici a deset ve Štěchovicích. Hledáme i další možnosti pro případ, že tyto kapacity budou obsazené. Rádi přijmeme i nabídky od ubytovatelů a od občanů, kteří třeba mají volný byt a chtěli by pomoci,“ dodal místostarosta Vratislav Krejčíř.
Město otevřelo sběrné místo, kam mohou lidé nosit dary uprchlíkům – trvanlivé potraviny, drogerii a volně dostupné léky (více informací je zde), a informovalo o možnostech přispět Ukrajině finančně.
„Velmi mě těší, kolik Kroměřížanů vyjadřuje Ukrajině podporu, ale především také to, že mnozí obyvatelé našeho města Ukrajině a lidem, kteří ze země před válkou utíkají, sami aktivně pomáhají. Po epidemii koronaviru je to další těžká zkouška pro nás pro všechny. Chci poděkovat každému, komu osud Ukrajiny a jejích obyvatel není lhostejný,“ uzavřel kroměřížský starosta.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž