Radnice ušetří peníze za likvidaci pneumatik odevzdaných občany na sběrném dvoře

27.04.2024 13:31

KROMĚŘÍŽ - Město Kroměříž uzavřelo smlouvu s pražskou společností GREEN Logistics CZ na zřízení veřejného místa zpětného odběru pneumatik. Místo je zřízeno ve sběrném dvoře na sídlišti Zachar, kam jsou lidé zvyklí staré pneumatiky vozit. „Pro občany se tímto nic nezmění, služba nadále zůstává zachována. Město ale díky dohodě s GREEN Logistics CZ ušetří odhadem 300 tisíc korun ročně, což je pro rozpočet dobrá zpráva,“ uvedl místostarosta Karel Holík.
Provozovatel sběrného dvora, společnost Biopas, dosud použité pneumatiky od občanů Kroměříže na sběrném dvoře vybíral. „Jejich likvidaci společnost ale poté účtovala městu, což se samozřejmě projevovalo v nákladech Kroměříže na odpadové hospodářství,“ doplnil Holík.
Občané Kroměříže na sběrném dvoře v minulém roce odevzdali 39,4 tuny použitých pneumatik. O jejich likvidaci se nově bude starat zmíněná společnost GREEN Logistics CZ, která se kromě zpětného odběru pneumatik zabývá také odběrem autobaterií.
„Dohoda o zřízení místa zpětného odběru pneumatik je jedním z kroků, které město činí s cílem snížit náklady na odpadové hospodářství. Od letošního roku má například uzavřenou smlouvu, na základě které obdrží příspěvek na úklid odpadu z tabákových výrobků na veřejných prostranstvích. Odhadem půjde o částku mezi 200 až 300 tisíci korun. Dalších asi 450 tisíc korun radnice ušetří díky snížení počtu mobilního svozu odpadu na dva,“ informoval Jan Vondrášek, kroměřížský tisový mluvčí.
Odpadové hospodářství tvoří podstatnou položku na výdajové stránce rozpočtu města. Radnice na něj loni doplácela asi 33 milionů Kč. Největším nákladem je skládkování, které letos přijde na 1250 korun za jednu tunu. Město proto nadále apeluje na občany, aby tříděním snižovali množství komunálního odpadu v popelnicích, a to i s ohledem na to, že v roce 2030 bude skládkování definitivně ukončeno.
Radnice podle Holíka chystá další opatření, která povedou k efektivnějším fungování systému nakládání s odpady. Rada uložila odboru služeb připravit návrh na zpoplatnění stavebního odpadu, na vybudování dalšího sběrného dvora, na zapojení podnikatelů do systému odpadového hospodářství či na zrušení odděleného sběru skla.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž