Radnice připravuje zvýšení nájemného v městských bytech

17.05.2023 14:30

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice chystá zvýšení nájemného v městských bytech. Nyní nájemníci platí 65 korun za metr čtvereční. Od 1. července budou městské byty rozdělené do třech kategorií a nájemníci budou platit za metr čtvereční 100, 120 nebo 150 korun. Rozhodli o tom městští radní. „Nynější výše nájemného zdaleka nepokrývá náklady na opravy domů, které město bude muset vynaložit. Město tak nájemníky dotuje na úkor ostatních občanů, kteří v městských bytech nebydlí. To jsme nepovažovali za spravedlivé,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.
Kroměříž nyní vlastní 489 bytů, které spravuje městem vlastněná společnost Kroměřížské technické služby (KTS). Jedná se o klasické městské byty, byty v domech zvláštního určení pro soběstačné seniory a zdravotně postižené a byty pro příjmově vymezené skupiny obyvatel. „Byty, respektive domy, jsou v různém stavu. Interiéry jsou udržovány, ale v blízké budoucnosti bude potřeba opravovat fasády, střechy, kotelny či balkóny budov,“ řekl místostarosta a jednatel KTS Jan Hebnar. KTS podle něj bude část zvýšeného nájemného odkládat a šetřit právě na tyto velké a nezbytné investice.
Domy byly rozdělené do zmíněných tří kategorií. Nájemníci bytů na adrese Lutopecká 1422, na náměstí Míru 520 a v Jánské 31 budou od července platit 150 korun za metr čtvereční. Lidé, kteří si od města pronajímají byt na adresách Nitranská 4265, U Sýpek 3303, U Sýpek 3209 a v domech zvláštního určení na adresách Nitranská 4091, Nitranská 4092 a Nitranská 4264 budou za metr čtvereční plochy platit 120 korun. Sto korun za metr čtvereční pak od 1.7. bude stát nájemné v domech Kotojedská 1064, Kotojedská 1065, Kotojedská 1011, Kotojedská 1012, Bílany 33 a v bytech pro příjmově vymezené skupiny obyvatel na adresách Lutopecká 1410 a Lutopecká 1411.
Podle radního Jiřího Kašíka není cílem vedení města dostat nájemníky do svízelné situace. „Občané, kteří by kvůli vyššímu nájemnému se svým příjmem nevyšli, mohou požádat o státní sociální podporu. Stávající cena nájemného byla neudržitelná. Fakticky tak město touto podporou určité skupiny obyvatel supluje sociální politiku státu,“ dodal Kašík. Podle místostarosty Pavla Motyčky se občané mohou s případnou žádostí o pomoc obrátit na pracovníky radničního odboru sociálních věcí a zdravotnictví. „Poradí každému zájemci, jaké jsou další možnosti řešení jeho situace. Může se jednat například o pomoc s vyřízením žádostí o příspěvek na bydlení,“ doplnil Motyčka.
Kroměříž má kromě výše zmíněných bytů ještě byty v Kollárově ulici, které využívá například na pomoc nemocnici s ubytováním lékařů. „O výši nájemného rozhoduje rada. Smlouvy byly už dříve uzavírány na částky odpovídající navýšení v ostatních bytech od 1. července,“ přiblížil místostarosta Karel Holík, který je také jednatelem KTS.
Město bude rovněž pronajímat nyní dokončované byty v bývalém domě vojenské správy v Havlíčkově ulici, pro jejichž přidělování platí zvláštní podmínky, více informací je na webu města na odkazu https://www.mesto-kromeriz.cz/aktuality/tiskove-zpravy/dum-v-havlickove-ulici-nabidne-nove-startovaci-byty-pro-mlade-zajemci-se-uz-mohou-hlasit/.
Vlastimil Langer
Zdroj: Městský úřad Kroměříž

Ilustrační foto: Archiv SNZK