Radnice připravuje projekt nové centrální spisovny městského úřadu

20.05.2022 13:49

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice připravuje projekt nové centrální spisovny městského úřadu. Stát bude na místě bývalé kotelny v Rumunské ulici na sídlišti Zachar, kterou město koupilo v roce 2019 s cílem, že budovu na spisovnu přebuduje.
„Minulé vedení odboru investic chystalo rekonstrukci budovy s neúměrně vysokými náklady. Nyní se ale objevila možnost ucházet se o dotaci pro revitalizaci brownfieldů s využitím jednodušší technologie i dispozičního řešení, což vyjde mnohem levněji,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Město je ze zákona povinno ukládat dokumenty. Momentálně má spisovnu v suterénu bytového domu v Máchově ulici. Podle vedoucí odboru kancelář úřadu Marie Navrátilové nejsou sklepní prostory bytového domu pro spisovnu ideální. „Potýkáme se se zvýšenou vlhkostí a plísní i s nedostatečnou kapacitou,“ dodala Navrátilová.

„Odbor investic nechal již dříve zpracovat studii na rekonstrukci bývalé kotelny na spisovnu. Odhad nákladů ale přesáhl 50 milionů korun,“ sdělil Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.

„Z důvodů vysoké finanční náročnosti investice a energetické a provozní náročnosti objektu odbor investic navrhl městské radě změnu koncepce řešení spočívající v razantním zjednodušení stavebních prací a minimalizaci provozních nákladů,“ popsal vedoucí odboru investic Libor Pecháček. Dodal, že náklady na tuto investici, a to včetně vybavení, budou činit maximálně 15 milionů korun. Město se navíc hodlá ucházet o státní či evropské dotace, které by mohly pokrýt desítky procent nákladů. Realizace záměru by se mohla uskutečnit v příštím roce.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž