Radní Zlínského kraje jednali s ministrem zahraničních věcí o zdravotní péči v příhraničích oblastech

16.08.2021 13:50

ZLÍNSKÝ KRAJ – Vedení Zlínského kraje a ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek jednali v pátek 13. srpna ve Zlíně o zdravotní péči v příhraničních oblastech, cestovním ruchu i účasti kraje při předsednictví České republiky v Radě Evropské unie.  Návštěvu iniciovala náměstkyně hejtmana zodpovědná za oblast zdravotnictví Olga Sehnalová.
„Nejen pro Zlínský kraj, ale pro všechny příhraniční oblasti je mezistátní spolupráce v přednemocniční neodkladné péči důležité téma. Hranice státu by neměly pomoc lidem komplikovat. Její rychlost a prospěch pacienta musí mít vždy přednost. Potřebujeme se už ale posunout ke konkrétnímu řešení, které musí vyjednat stát. Jsem ráda, že pan ministr přislíbil v této věci pomoc v urychlení jednání se slovenskou stranou,” uvedla náměstkyně.
Setkání se zúčastnili také zástupci Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje (ZZS). „Spolupráce mezi zdravotnickými záchrannými službami se neobejde bez právního rámce, který dá spolupráci jasná pravidla a kompetence. Na ni pak mohou navázat konkrétní opatření na obou stranách hranic. Například společný komunikační kanál, který usnadní výjezdy do příhraničních oblastí, potenciální využití letecké záchranné služby, ať již se týká jednotlivých případů nebo připravenosti u velkých zásahů, například u hromadných havárií,” dodal ředitel ZZS Josef Valenta.
Diskuze s radními Zlínského kraje pokračovala otázkou podpory cestovního ruchu. Náměstek hejtmana Lubomír Traub, zodpovědný za tuto oblast, informoval ministra o mezinárodní spolupráci v rámci Cyrilometodějské stezky, která v květnu získala certifikaci Kulturní stezka Rady Evropy.  Diskuze se vedla také o připravovaných akcích v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie, které Českou republiku čeká v druhé polovině roku 2022, a možnosti organizace různých mítinků v regionech mimo hlavní město.
„Zlínský kraj během českého předsednictví v roce 2009 hostil ministeriádu ministrů práce a sociálních věcí Evropské unie v Luhačovicích. Má tedy s pořádáním obdobných akcí zkušenost a jistě může nabídnout několik zajímavých lokalit, kde by se jednání mohlo uskutečnit,“ řekl hejtman Radim Holiš.
Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek si během návštěvy Zlínského kraje prohlédl také operační středisko Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje a zavítal do dvou významných podniků s výraznou orientací na export, a to do České zbrojovky Uherský Brod a rodinné společnosti Kružík v Kroměříži.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj