Rada města doporučila využít jako palivo pro teplárnu v Mařaticích zemní plyn a komunální odpad

18.11.2021 07:10

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Rada města Uherské Hradiště 15. listopadu doporučila, aby zastupitelstvo města schválilo pro modernizaci teplárny v městské části Mařatice variantu využívající kombinaci technologií na zemní plyn a na energetické využití komunálního odpadu (ZEVO). Doporučená varianta obsahuje výstavbu tří kotlů a dvou kogeneračních jednotek na zemní plyn a ZEVO s kapacitou 15 000 tun odpadu ročně. O výsledné variantě bude rozhodovat Zastupitelstvo města Uherské Hradiště v pondělí 29. listopadu.

Doporučená varianta má zajistit nejvýhodnější cenu tepla pro odběratele CTZ. Zároveň však umožní městu likvidovat komunální odpad v souladu s novou odpadovou legislativou a s velkou pravděpodobností i s nejnižšími možnými náklady, což se dotýká všech obyvatel města.

„Rada města vybírala ze čtyř variant schválených zastupitelstvem města 14. 6. 2021, z nichž dvě obsahovaly výstavbu kotlů a kogeneračních jednotek na zemní plyn a dvě využití těchto technologií v kombinaci se ZEVO o různé kapacitě (12 nebo 15 tisíc tun odpadu ročně). Vzhledem k tomu, že všechny varianty vyhověly požadavku na razantní snížení současných dopadů provozu teplárny na životní prostředí, považuje rada města za rozhodující kritérium ekonomickou udržitelnost vybrané varianty,“ uvedl mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma.

Vybranou variantu vyhodnotila jako nejvýhodnější již v červnu tohoto roku studie, jejímiž autory jsou odborníci z Ústavu procesního inženýrství VUT Brno. Mluvčí uvedl, že výhodnost varianty, která není závislá pouze na zemním plynu, prokázal následný extrémní růst ceny plynu v druhé polovině tohoto roku. Zatímco rozdíl v ceně tepla mezi vítěznou variantou a variantou čistě plynovou činil ve studii VUT 17 Kč na jeden GJ tepla, při současné ceně plynu (počítáno s hodnotou 1228 Kč/MWh Kč za MWh) činí tento rozdíl 130 Kč za GJ, přičemž průměrná spotřeba rodiny v bytě 3 + kk činí 20 GJ ročně.

„O schválení konečné varianty bude rozhodovat valná hromada společnosti CTZ s.r.o., která teplárnu provozuje a která je společným podnikem města a společnosti MVV Energie CZ a.s. Jako podmínku schválení doporučené varianty rada města stanovila přihlášení ZEVO po jeho dokončení do jurisdikce zákona č. 76/2002 o integrované prevenci a omezování znečištění (IPPC). To znamená, že výstavba a provoz ZEVO by podléhaly nepřísnějším požadavkům tohoto zákona na bezpečnost provozu a na ochranu životního prostředí. Přihlásit ZEVO do IPPC bylo zásadním požadavkem zástupců sdružení Čisté Hradiště a řady zastupitelů města,“ upřesnil radniční mluvčí.

V rámci diskuzí o variantách modernizace teplárny s veřejností a odborníky představil zástupce společnosti Technické služby ochrany ovzduší Ostrava Libor Obal rozptylovou studii hodnotící budoucí vliv ZEVO v areálu teplárny v Mařaticích na životní prostředí.  Jejím výsledkem je konstatování, že vliv emisí škodlivých látek z provozu ZEVO na jejich obsah v ovzduší v Uherském Hradišti by byl nepostřehnutelný a vliv na zdraví lidí zanedbatelný.

Ve stejných diskuzích potvrdily zástupkyně Zlínského kraje, že možnost výstavby ZEVO v Uherském Hradišti odpovídá krajské koncepci nakládání s dále již nerecyklovatelným komunálním odpadem a že kraj nepočítá s výstavbou centrální spalovny komunálního odpadu. 

V současné době se v teplárně v Mařaticích používá jako palivo hnědouhelných prach. Cílem změny paliva v teplárně je zejména zamezení prašnosti skládky uhlí, snížení emisí z teplárny a řešení odpadového hospodářství v Uherském Hradišti. Přechod na jiné palivo by měl zajistit dlouhodobě stabilní ceny tepla a minimalizovat vliv teplárny na životní prostředí, včetně snížení emisí skleníkových plynů.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště