První prosincová sobota v knihovně bude patřit dětským čtenářům

02.12.2022 08:02

ZLÍN - Po dvouleté covidové pauze se v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně opět uskuteční tradiční akce na podporu dětského čtenářství Den pro dětskou knihu, a to v sobotu 3. prosince od 9 do 12 hodin.
„Dopoledne v knihovně bude plné čtení, hraní, tvoření a chybět nebude ani divadelní představení pro děti nebo vyhlášení výsledků výtvarné soutěže. Program svátečního dopoledne zahájí v 9 hodin vernisáž výstavy Ve zlínských uličkách. Výstava prezentuje obrázky ze stejnojmenné výtvarné soutěže inspirované letošním 700. výročím první písemné zmínky o Zlíně. Svá oblíbená místa ve Zlíně malovali a zasílali malí výtvarníci ve věku do 10 let do knihovny v průběhu celého listopadu. Návštěvníci Dne pro dětskou knihu mohou během dopoledne hlasovat o nejhezčí obrázek. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže a předání cen pak proběhne v sále B v 11.15 hodin,“ uvedla Gabriela Winklerová, projektová manažerka knihovny.
Město Zlín a jeho bájné postavy a strašidla budou námětem také výtvarných dílniček, které budou probíhat od 9 do 11.30 hodin v dětském oddělení. Představení pro děti Truhlík a Truhlička, Vánoční hvězdička v podání oblíbeného Divadla z Truhlice vypukne v 10.45 hodin v sále B. „Dvojice skřítků z čarovné truhlice se těší na Vánoce. Ale jak vlastně vše připravit tak, aby to bylo správně, a o čem ty Vánoce vlastně jsou? O dárcích? O dobrotách? O vánočním úklidu? Nebo o sněhové nadílce? Vánoční pohádka, ve které se na Vánoce nachystáme, připomene klasické zvyky a obyčeje nejkrásnějších svátků v roce“, zve na představení Jana Hoferková, vedoucí dětského oddělení knihovny.
Skvělou příležitostí provětrat domácí knihovničky bude swap dětských knih. Návštěvníci mohou přinést dětské knížky, které jejich děti už nebaví, a vyměnit je za jiné. Můžou tak objevit zajímavé kousky a svými zase udělat radost jiným čtenářům. Podmínkou je dobrý stav knih. Úplně nové knížky pak nabídne k prodeji stánek knihkupectví Kosmas.
Program zpestří hudební vystoupení Lesní komunitní školy Sýkorka a Sýkorčin dobročinný předvánoční jarmark, na němž si bude možné zakoupit výrobky školáčků. Chybět samozřejmě nebude čtení pro děti (od 11 hodin v oddělení pro děti) nebo také už tradiční registrace dětí do 15 let do knihovny zdarma po celé dopoledne!

Více informací a kompletní program na www.kfbz.cz/ddk22.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Krajská knihovna Františka Bartoše