První prázdninový víkend přinese připomínku sboru portášského a vzpomínkový pořad na Ladislava Nezdařila

01.07.2022 16:50

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – V sobotu 2. července si od 14.00 pořadem Portášské chodníčky připomenou milovníci folklóru 305. výročí Valašského sboru portášského. „Tento ‚profesionální bezpečnostní sbor‘ působil na Moravě dvě století, a to nejen na Valašsku, ale na celém hornatém území moravsko-uherských hranic. V pořadu účinkují: Soubor písní a tanců Javořina z Rožnova p. R., Vojenský soubor písní a tanců Vsacan ze Vsetína, Vojenský soubor písní a tanců Rusava z Bystřice p. H. a členové Valašského sboru portášského,“ pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.
Neděle 3. července přinese vzpomínkový pořad Ozvěny Valašského Slavína ke 100. výročí narození valašského básníka Ladislava Nezdařila, autora básnické sbírky Horní chlapci. Moderní básnický jazyk psaný nářečím oslovil už v prvním vydání velké množství čtenářů. Současně se básně staly předlohou k hudebnímu zpracování.
„Sváteční dopoledne od 10.00 do 12.00 uvede promítáním krátkého filmu Búrajů starů pec Československé televize Brno, který byl inspirován básněmi Ladislava Nezdařila Hrají: Iva Bittová, Pavel Zatloukal, Josef Karlík, Zdeněk Junák, Miroslav Donutil a další. Hudba Milan Slimáček, režie: Mojmír Brhel,“ dodala Pavlína Polášková, tisková mluvčí rožnovského muzea.
Od 14.00 v Janíkově stodole se uskuteční vzpomínkové  pásmo na básníka, literárního vědce, překladatele a uznávaného učitele cizích jazyků Ladislava Nezdařila. Od 15.00 do 16.30 společně vystoupí v komorním amfiteátru Tomáš Kočko s orchestrem, Marian Friedl a Marcel Vén.  Po celý den bude v prostorách před Janíkovou stodolou instalována exteriérová výstava Ladislav Nezdařil a ilustrátoři Horních chlapců.
Záštitu nad programem převzal hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Národní muzeum v přírodě