Průjezd jihovýchodní částí obchvatu jen s e-známkou

04.01.2022 07:16

OTROKOVICE - Po jihovýchodním obchvatu města ,přesně mezi Otrokovicemi (exit 32) a Napajedly (exit 34), se řidiči projedou jen s dálniční známkou. I přes vynaložené úsilí o nezpoplatnění nově otevřeného jihovýchodního obchvatu města, Ministerstvo dopravy výjimku neudělilo. Otrokovice budou jednat dál.
Zpoplatnění obchvatu je dáno vyhláškou, která vešla v platnost 1. ledna. Přesto, že ji město k připomínkování oficiálně od Ministerstva dopravy neobdrželo, své připomínky sdělilo prostřednictví Zlínského kraje. Navíc Otrokovice následně oslovily samotné ministerstvo a v dopise argumentovaly důvody, proč by ke zpoplatnění nemělo dojít,“ sdělila Lenka Vaculová, tisková mluvčí otrokovické radnice.
„Mimo jiné jsme zdůrazňovali, že základním smyslem dálničních obchvatů měst má být maximální možné odvedení silniční dopravy mimo centra, a to i za cenu zvýšení motivace řidičů motorových vozidel k použití obchvatů jejich nezpoplatněním. Podle našeho názoru by měla v čele zájmu stát ochrana životního prostředí i obyvatel žijících ve zdravém prostředí města,“ uvedla starostka města Otrokovice Hana Večerková s tím, že při zavedení výjimky ze zpoplatnění severovýchodní části obchvatu v roce 2018 došlo k výraznému snížení intenzity dopravy. „Průjezd bez poplatku znamenal zklidnění dopravy v centru, snížení nehodovosti a v neposlední řadě i úbytek výfukových plynů,“ dodala starostka.
Zařazením nově otevřeného úseku D55 mezi exitem 32 a 34, tzv. jihovýchodního obchvatu města Otrokovice do zpoplatněných pozemních komunikací, je zcela potlačen smysl budování obchvatů měst.

Odpověď Ministerstva dopravy na apely Otrokovic byla následující: „Návaznost jihovýchodního obchvatu města na dálniční síť přispěje k úplnému odlehčení ‚kvítkovické‘ křižovatky od nákladní dopravy nad 3,5 tuny a stejně tak dojde k jejímu úplnému odlehčení o tu část řidičů, pro které není úhrada časového poplatku problematická.“
Závěrem dopisu bylo zdůrazněno, že Ministerstvo dopravy aktuálně další výjimky z časového zpoplatnění zavádět nebude: „Jedná se o nesystémové a nekoncepční opatření, které obecně přispívá ke snižování spravedlivosti systému časového zpoplatnění. Ministerstvo dopravy pro rok 2023 připravuje vytvoření jednotných pravidel a podmínek, jejichž splnění by zakládalo důvodné vyjmutí konkrétního úseku ze systému časového zpoplatnění, přičemž v tomto ohledu bude nezbytná aktivní kooperace krajů, měst a obcí.“

Otrokovice svůj boj o nezpoplatnění nevzdávají a budou i nadále aktivní. „Máme velký zájem podílet se na všech jednáních, které by vedly k udělení výjimky pro další roky. Příslib ministerstva stanovit nové podmínky pro rok 2023 vnímáme jako příležitost a výzvu, kterou si nenecháme ujít,“ uzavřela starostka Otrokovic Hana Večerková.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Otrokovice