Projekt Otevřené brány podpoří kraj více než milionem korun

09.04.2022 15:29

ZLÍNSKÝ KRAJ – Otevřené brány jsou společným projektem Zlínského kraje, měst, obcí a farností, jehož smyslem je zpřístupnění bohatého fondu památek církevní povahy veřejnosti. „Otevřené brány se letos uskuteční už počtrnácté, a to i díky dotaci kraje ve výši 1, 137 milionu korun, která umožní zájemcům navštívit historicky cenné kostely bezplatně,“ uvedla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

„Podpořili jsme všech 26 žadatelů, kteří přidělené dotace využijí právě na zajištění bezplatných průvodcovských služeb návštěvníkům. Otevřené brány tak zpřístupní od května do září sakrální objekty zájemcům, kteří se budou moci podívat do kostelů a poznat je jinak, než doposud. O tento projekt je každoročně velký zájem a věřím, že i v letošním roce se na exkurzi do kostelů vypraví spousta návštěvníků, kteří se díky proškoleným průvodcům dozvědí řadu zajímavostí,“ řekla Zuzana Fišerová, radní pro kulturu a školství.

Rada Zlínského kraje na svém pondělním jednání odsouhlasila dotace pro farnosti, které v projektu Otevřené brány zpřístupní 26 sakrálních objektů.
Vlastimil Langer

Zdroj: Zlínský kraj
Foto: Archiv SNZ