Profesionální psovodi se utkali o pohár starosty Valašského Meziříčí

18.09.2021 09:30

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Kynologický klub Tart Valmez uspořádal druhou zářijovou sobotu Memoriál Aleše Fialy o pohár starosty města. Návštěvníci na vlastní oči zhlédli náročnou činnost armádních i policejních služebních psů.
„Celkem devět zástupců Policie ČR, Armády ČR a městských policií z Prahy a Valašského Meziříčí představilo svou práci během prvního ročníku klání v bývalých kasárnách,“ uvedl tiskový mluvčí meziříčské radnice Jakub Mikuš.
„Na soutěžící čekala pětice náročných disciplín. Se svými psy museli vyhledat pachatele v terénu, vypořádat se s přepadením či výtržností a čelit protiútoku pachatele. Samozřejmostí hodnocení byla také poslušnost a spolupráce psovoda se psem,“ popsal průběh závodu Václav Veselý z pořádajícího klubu Tart Valmez. I když sám pracuje jako armádní psovod, tentokrát se ujal role figuranta.
Mezi diváky nemohl chybět ani valašskomeziříčský starosta Robert Stržínek, který si akci pochvaloval. „Vidět profesionálně vycvičené psy v ostré akci bylo opravdu neuvěřitelné. Se svými psovody musí být skvěle sehraní, aby dokázali zvládat vyhrocené situace nebo čelit přímému útoku. Rád jsem tomuto závodu poskytl záštitu a věřím, že se v následujících ročnících bude těšit stále rostoucímu zájmu diváků i závodníků,“ řekl starosta.
Vedle samotného porovnávání dovedností a zkušeností se akce nesla také v duchu uctění památky Aleše Fialy. „Právě on nám před lety předal zkušenosti a chuť pracovat s pejsky. Také proto jsme v roce 2019 obnovili činnost kynologického klubu Tart Valmez a vedle služební kynologie se věnujeme i práci s dětmi a dospělými z řad široké veřejnosti. Sobotní akce se opravdu vydařila. Velké díky patří Zdence Dufkové a Jardovi Žlebkovi, všem účastníkům, pořadatelům i sponzorům,“ uzavřel Václav Veselý.

Konečné pořadí:
1. Roman Čejka (MP Praha) se psem Gregem
2. Standa Kraus( OSK Jihlava) se psem Akimem
3. Martin Janírek (VZ6848 Chotyně) se psem Bojarem
Speciální cena: Pepa Most (OSK Jihlava) s fenkou Engie

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí