Při požáru chatky se vážně popálil muž, přiletěl pro něj vrtulník

07.12.2020 10:06

NEDAŠOVA LHOTA - Požár chatky na kopci u obce Nedašova Lhota na Zlínsku likvidovali v sobotu 5. prosince večer profesionální hasiči z Valašských Klobouk.
„Oheň chatku zcela zničil. Muže, který při požáru utrpěl značné popáleniny ošetřili záchranáři a poté ho ve vážném stavu vrtulníkem transportovali na popáleninové centrum Fakultní nemocnice Brno,“ informovala tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.
Profesionální hasiči spolu s dobrovolnými jednotkami okolních obcí se snažili dostat na místo požáru po polní cestě, která byla ovšem pro jejich techniku nesjízdná. K hořícímu objektu tak museli přibližně jeden kilometr pěšky. Na místě požáru se již nenacházela žádná osoba. Muž, který byl na místě při vzniku požáru, byl již v péči zdravotnické záchranné služby přímo v Nedašově Lhotě a později byl letecky transportován ve vážném stavu na popáleninové centrum Fakultní nemocnice Brno.
„Požár velmi rychle zachvátil celou chatku, hasiči tak pouze dohašovali hořící zbytky. Natažení hadic vzhledem ke vzdálenosti od cisteren k chatce nebylo jednoduše proveditelné a bylo by časově náročné, proto si velitel zásahu na místo povolal traktor s vlečkou. Voda na dohašení byla dovezena ve dvou kubíkových nádobách,“ dodala mluvčí.
Na místo se dostavil vyšetřovatel hasičů, který po dohodě s Policií ČR zadokumentoval místo požáru a samotné ohledání bylo provedeno v neděli. Celou noc na místě zůstala hlídka Policie ČR a na dohlídku místní dobrovolná jednotka, která ještě během noci opětovné prolila popel. „V neděli se na místě sešli vyšetřovatel hasičů, psovod a kriminalistický výjezd, kteří provedli podrobné ohledání místa požářiště. Škoda byla vyčíslena na sto padesát tisíc korun a příčina vzniku požáru je nadále v šetření,“ poznamenala Lucie Javoříková.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: HZS Zlínského kraje