Přes tři miliony nejen na výtahy v panelácích

29.04.2024 12:04

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - O unikátní dotační program Mobilita, který vyhlašuje město Valašské Meziříčí, je velký zájem. SVJ (společenství vlastníků jednotek) mohou jeho prostřednictvím žádat o příspěvek na výstavbu nových a rekonstrukci stávajících výtahů v bytových domech či vznik schodišťových sedaček.

„Zastupitelé v závěru dubna schválili dotaci 300 tisíc Kč na vznik nového výtahu v paneláku na ulici Luční a stejnou částku na pořízení trojice schodišťových sedaček v bytových domech v Křižné,“ uvedl Jakub Mikuš, tiskový mluvčí meziříčské radnice.
„V obou případech počítají společenství vlastníků s náklady cirka 1,6 milionu korun. Dotace od města je pro ně tedy vítanou finančnípomocí.Naším cílem je pak zejména snaha o zkvalitnění života nejen seniorů, ale také osob s pohybovým hendikepem či rodin s malými dětmi,“ řekl starosta Robert Stržínek.
Dotačním programem Mobilita tak reaguje město Valašské Meziříčí mimo jiné i na stárnutí svých obyvatel. „Snažíme se jim pomoci k zajištění důstojných podmínek pro bydlení. Už na konci letošního února jsme proto na radě města odsouhlasili shodně 200 tisíc korun na rekonstrukci výtahů ve dvou devítipodlažních panelácích v ulici Sokolská,“ pokračoval starosta Stržínek.

Valašskomeziříčský městský program Mobilita je v rámci České republiky unikátní. Zřejmě i proto zájem o jeho využívání stále roste. „Původně jej bylo možné využít jen k podpoře výstavbynových výtahů v bytových domech. Na základě podnětů od místního stavebního bytového družstva a SVJ jsme dotační program pro letošek rozšířili také o rekonstrukce stávajících výtahů a pořízení schodišťových sedaček,“ prohlásil starosta Stržínek. „Z původně alokovaných dvou milionů korun jsme již polovinu financí vyčerpali a máme informace, že tím zájem ze strany SVJ rozhodně nekončí. Proto jsme na zastupitelstvu rozhodli o navýšení dotačních prostředků na 3,3 milionu korun, díky čemuž dokážeme letos vyhovět až deseti žádostem.,“ doplnil starosta města.

V rámci dotačního programu města Mobilita 2024 mohou zástupci SVJ až do 30. září žádat o 300 tisíc Kč na výstavbu nového výtahu, o 200 tisíc Kč na rekonstrukci toho stávajícího a o 100 tisíc Kč na pořízení schodišťové sedačky. Podrobné informace naleznou zájemci na webu dotace.muvalmez.cz.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí