Představitelé Zlínského kraje uctili památku padlých při pietních aktech

24.04.2021 07:31

ZLÍNSKÝ KRAJ – Tragické události, k nimž došlo na konci druhé světové války na Ploštině, Vařákových Pasekách, v Leskovci a v Prlově, si připomněli ve čtvrtek 22. dubna představitelé Zlínského kraje a zástupci uvedených obcí. Pietními akty uctili památku padlých.
„Položit věnec a zapálit svíčku přijeli radní nejdříve na Ploštinu. Do historie českých dějin se zapsala jako místo, kde se odehrála jedna z nejkrutějších tragédií 2. světové války, podobně jako v Lidicích. Dne 19. dubna 1945 tady bylo nacistickými fašisty vypáleno deset usedlostí.
O život přišlo čtyřiadvacet místních obyvatel za přechovávání partyzánů. V následujících dnech postihl stejný osud i několik dalších,“ uvedla krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.
Vzpomínkový akt se z důvodu rekonstrukce památníku Ploština tentokrát uskutečnil u kapličky Panny Marie Bolestné. Po prohlídce a vzdání pocty padlým se představitelé kraje přesunuli do Lačnova k památníku Vařákovy paseky. Poté následovala návštěva obce Leskovec a Juříčkova mlýna, posledním místem pro vzpomínkový akt byla obec Prlov.
Na každém z pietních míst položil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš věnec a společně s dalšími představiteli kraje a starosty tamních obcí si připomněli tragické události, ke kterým v roce 1945 v obcích došlo.
„Tato místa jsou připomínkou utrpení a smutku, které s sebou přinesla válka. Musíme si připomínat tyto události a historii předávat dalším generacím. Na to, co se tady událo, nesmíme zapomínat,“ řekl hejtman Radim Holiš.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj