Představitelé kraje uvedli zdravotníkům programy podpory i plány modernizace

30.03.2023 17:21

VSETÍN - O investicích, programech podpory zdravotnického personálu i plánech modernizace hovořili hejtman Zlínského kraje Radim Holiš a náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Olga Sehnalová na setkání se zaměstnanci Vsetínské nemocnice. Současně jim poděkovali za práci pro nemocnici i Zlínský kraj.
„Za poslední dva roky Zlínský kraj poslal do připravených akcí ve Vsetínské nemocnici více než sto padesát milionů korun a další investice se chystají. V tuto chvíli běží výběrové řízení na projektanta studie pro centrální chirurgický pavilon,“ řekl hejtman Radim Holiš.
Ředitel nemocnice Martin Pavlica přiblížil dvě významné stavby, jejichž investorem je Zlínský kraj. 
„Jedná se o přístavbu objektu magnetické rezonance v hodnotě 54,3 milionu korun. Minulý týden byla dokončena základová deska přístavby, práce ovlivňují ale i provoz ve stávající budově. V části radiodiagnostického oddělení jsou provizorní příčky, bourají se nevyhovující podlahové vrstvy, zapotřebí jsou přeložky vodovodního potrubí a elektroinstalací,“ informoval ředitel nemocnice.
Druhou stavbou je vytvoření prostor pro hemodialýzu v pavilonu K, finanční objem prací je v tomto případě 113,7 milionu korun, i zde je investorem Zlínský kraj. „Jakmile budou práce hotovy, bude možný návrat dětského oddělení do pavilonu K, najde zde rovněž nové moderní zázemí zdravotnická škola, infekční ambulance i úklidová služba,“ dodal ředitel nemocnice. „Aktuálně je dokončena hrubá stavba přístavby – vertikály, v objektu jsou dokončovány montáže příček, základní podlahové vrstvy, proběhla oprava střešního pláště a instalace hlavních vzduchotechnických jednotek,“ specifikoval ředitel a hovořil také o dalších záměrech.
Rada Zlínského kraje schválila stavební úpravy prostoru pro oddělení údržby a energetiky v budově S.  „Je to poslední provozní část, kterou ještě potřebujeme po přemístění dialýzy vystěhovat z budovy staré interny (pavilon C), abychom mohli objekt zdemolovat,“ dodal ředitel. Zapotřebí bude rovněž přeložit inženýrské sítě, kterévedou přes budovu C.
Náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Olga Sehnalová představila koncepci Zdravotnictví Zlínského kraje 2030. Zdůraznila celostátní problémy s personálem a podporované aktivity pro školitele, stipendisty a další záměry v oblasti vzdělávání zdravotnického personálu.
„Nemáme v kraji lékařskou fakultu, vyhodnotili jsme, že musíme jít cestou akreditace oborů, které mohou být na Univerzitě Tomáše Bati, aktuálně se jedná o obory radiologický asistent a zdravotnický záchranář. Pokračujeme v přípravách na akreditaci a doufáme, že se to podaří,“ informovala Sehnalová.
Přítomní si vyslechli také informace o připravované výstavbě v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. Plán rozvoje má vyvrcholit výstavbou nového centrálního pavilonu. Předcházet budou významné investice, kterou povedou k celkovému omlazení areálu a vytvoření kvalitního zázemí pro pacienty i zaměstnance. Jejich součástí bude například stavba nové porodnice, modernizace plicního pavilonu či rozšíření hematologicko-transfuzního oddělení.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Vsetínská nemocnice